Flota nevăzută construită de Vladimir Putin în plin război economic cu Occidentul (analiză Bloomberg)

În lunile care au urmat invadării Ucrainei şi sancţiunilor occidentale, Rusia a adunat „o flotă din umbră” pentru a transporta ţiţeiul său în întreaga lume. Acum, sporesc dovezile care arată că Moscova a început să facă la fel pentru gazele naturale lichefiate (GNL), transmite Bloomberg, relatează Agerpres.

Gazele naturale sunt esenţiale pentru planurile Kremlinului de majorare a exporturilor, majorarea veniturilor guvernamentale şi finanţarea maşinii sale de război – dar aceasta necesită o pondere mai ridicată din piaţa mondială a GNL, după ce comerţul rentabil cu Europa prin conducte a fost aproape oprit. Până acum, planurile de expansiune au fost afectate de sancţiunile SUA, care au menţinut la distanţă companiile străine şi au oprit livrările de nave specializate care sunt vitale pentru a ajunge la facilităţile din zona arctică.

Noi sancţiuni europene vor intra în vigoare anul viitor, limitând accesul la porturi, ceea ce va afecta şi mai mult actualul lanţ de aprovizionare.

În ultimele trei luni, drepturile de proprietate pentru cel puţin opt nave au fost transferate către companii puţin cunoscute din Dubai, susţine Equasis, o bază de date globală pentru transportul maritim. Patru nave sunt proiectate pentru navigarea în condiţii de gheaţă pe mare şi au primit deja aprobarea Moscovei pentru a naviga vara aceasta în zona arctică a Rusiei.

Sistemul rusesc privind petrolul

Deşi Bloomberg nu a putut face o legătură directă între nave şi entităţi importante din Rusia, detaliile arată manevre similare cu cele care au dus la crearea unei flote ruseşti de petroliere fantomă, inclusiv folosirea unor companii opace şi a unor vapoare atât de vechi încât în mod normal nu ar mai fi utilizate.

În industria LNG, de o mărime mai redusă decât cea petrolieră, este extrem de neobişnuit pentru un necunoscut să facă rost de vapoare specializate care costă zeci de milioane de dolari. Cel puţin trei dintre petroliere au aceeaşi companie de asigurări „necunoscută” în baza de date a Organizaţiei Maritime Internaţionale – o altă caracteristică a flotelor din umbră.

„Există câteva indicii care trimit spre eforturile Rusiei de a crea o flotă din umbră pentru GNL. Achiziţionarea navelor vechi, transferul către o entitate din Dubai şi un număr record de permise pentru rute din Marea Nordului indică faptul că piesele puzzle – ului flotei din umbră îşi găsesc locul”, a apreciat Malte Humpert, fondatorul Arctic Institute, o organizaţie cu sediul la Washington.
Transbordarea – sau mutarea combustibilului de pe un vas pe altul – poate fi făcută pentru petrol în ape deschise, şi este un mijloc comun de ascundere a originii încărcăturii. Dar este mult mai dificil pentru GNL, în condiţiile în care până acum Rusia a folosit porturile europene pentru manevră, deşi restricţiile mai dure impuse de Europa vor face aceste operaţiuni imposibile din martie 2025.

Probabil compania Novatek PJSC are mai multă experienţă decât oricine în transferarea GNL de la o navă la alta, susţine Malte Humpert. Acesta adaugă că astfel de transferuri „au fost făcute de ani de zile în zona Murmansk, unde se exploatează GNL”. Oficialii Novatek nu au dorit să facă comentarii.
Context

Rusia, în prezent al patrulea mare exportator de GNL, are tot interesul să găsească rute alternative către pieţe. SUA au impus sancţiuni separate pentru a preveni începerea exporturilor din Arctic LNG 2, noua facilitate dezvoltată de Novatek, cel mai mare exportator rus de GNL.

O flotă paralelă ar putea eluda restricţiile, ar reprezenta o lovitură pentru sancţiunile occidentale într-un domeniu cu impact imediat, semnificativ, şi ar uşura eforturile Moscovei de sprijine a economiei în timpul conflictului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *