Flori Dinu, director general al Hexi Pharma: „Nu voi invoca prescrierea faptelor. Eu vreau să se judece şi să se afle adevărul”

Doi ani, cât a aşteptat Curtea de Apel Bucureşti un raport de expertiză, procesul Hexi Pharma a bătut pasul pe loc. Azi, în sala de judecată, şi inculpaţii, dar şi procurorii au depus obiecţii la acest raport, însă instanţa a anunţat că pe 8 noiembrie ar putea fi ultimul termen. „Ar cam fi momentul”, a precizat judecătoarea Ciolcă. Dar, după 5 ani şi jumătate de procese, faptele din dosarul Hexi Pharma s-au prescris, spun avocaţii implicaţi în dosar.

Parchetul General a deschis dosarul Hexi Pharma în mai 2016, în urma dezvăluirilor publicate de echipa de reporteri de investigație a GSP. Dosarul a fost trimis în judecată pe 6 martie 2017. Firma care producea dezinfectanţii folosiţi în aproape toate spitalele din România a fost acuzată de săvârșirea a 340 de infracțiuni de înșelăciune (7 cu consecințe deosebit de grave), a infracțiunii de uz de fals (61 acte materiale), precum și de participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. Tribunalul Bucureşti: „Au pus în pericol viața a milioane de pacienți” În acelaşi dosar al Parchetului General, Flori Dinu, director general al Hexi Pharma, şi Mihail Leva, şef de producţie al Hexi Pharma, au fost acuzaţi de fals în înscrisuri sub semnătură privată și participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

Pe 30 ianuarie 2019, Tribunalul Bucureşti a dat primul verdict în acest dosar: ● Flori Dinu a fost condamnată de la 3 ani de închisoare,

● Mihail Leva la 3 ani şi 8 luni de închisoare, ● Hexi Pharma a primit o amendă penală de 2,6 milioane de lei şi a fost obligată la plata unor prejudicii de peste 16 milioane de euro către 120 de spitale şi servicii de ambulanţă.

„Prin activitatea infracțională desfășurată de către cei doi inculpați pe parcursul unei îndelungate perioade de timp, aceștia au pus în pericol sănătatea şi viața a milioane de pacienți care au beneficiat de servicii medicale din partea unităților sanitare cărora inculpata SC HEXI PHARMA CO SRL le-a livrat acele biocide ineficiente”, precizează judecătorul de la Tribunalul București, în motivarea sentinței.

Judecată reluată chiar înainte de verdictul final Inculpaţii, dar şi procurorii au atacat decizia Tribunalului Bucureşti, iar în mai 2019 dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti. În septembrie 2020, completul format din judecătoarele Lucreţia Postelnicu (preşedinta de atunci a completului) şi Iuliana Ciolcă a anunţat că va da verdictul final. Au urmat două amânări ale pronunţării, dar pe 12 noiembrie 2020, instanţa a anunţat repunerea cauzei pe rol şi reluarea cercetării judecătoreşti. O lună mai târziu, cele două judecătoare au cerut suplimentarea probatoriului cu un raport de expertiză ce trebuia să clarifice dacă, din substanțele active intrate pe poarta fabricii Hexi Pharma, puteau fi produși toți dezinfectanții puși pe piață de producătorul care, potrivit acuzării, dilua biocidele.

S-au schimbat judecătorii La termenele care au urmat, doi experţi desemnaţi de instanţă, un chimist şi un contabil, au anunţat, pe rând, în sala de judecată, că nu pot întocmi raportul cerut, iar Curtea de Apel Bucureşti i-a înlocuit. Şi completul de judecători a fost schimbat, după ce fosta preşedintă, Lucreţia Postelnicu, a fost numită de CSM în conducerea Institutului Naţional al Magistraturii. În cazul Hexi Pharma, ea a fost înlocuită de judecătorul Mihai Alexandru Mihalcea. Doi ani, procesul a fost amânat, succesiv, în aşteptarea raportului de expertiză ce a fost finalizat abia luna trecută. Ce a adus nou raportul așteptat „Raportul e plin de erori şi nu s-a răspuns la cele mai importante obiective solicitate de instanţă”, au reclamat azi, în sala de judecată, procurorul de şedinţă şi avocaţii inculpaţilor.

„Nu ştiu ce informaţii noi putea să aducă acest raport, având în vedere că Mihail Leva a declarat, chiar în sala de judecată de la Tribunalul Bucureşti, că el şi Dan Condrea au distrus dosarele de producție în cazul mai multor loturi de dezinfectanți”, spune un jurist implicat în dosar. La termenul de azi al procesului, procurorul de şedinţă şi avocaţii inculpaţilor au depus mai multe obiecţii punctuale, la care cele două experte contabile ar trebui să răspundă, dacă judecătorii vor aproba asta. Președinta completului a anunţat că instanţa urmează să decidă dacă mai e nevoie de aceste lămuriri. Iar la finalul şedinţei, judecătoarea Iuliana Ciolcă i-a atenţionat pe toţi cei din sală ca, la următorul termen din 8 noiembrie, să fie pregătiţi să depună concluzii pe fond, ceea ce înseamnă că procesul se va încheia.

„Cred că ar fi momentul să ne apropiem şi de acest pas, de acest moment”, a precizat președinta completului. Avocatul lui Florin Dinu: „Faptele s-au prescris din 2018” La termenul trecut, din 13 septembrie, Mihail Leva, şeful de producţie de la Hexi Pharma, a cerut instanţei încetarea procesului, invocând că s-a împlinit termenul de prescripţie a faptelor de care e acuzat. Atunci, judecătoarea Ciolcă a anunţat că va proroga discutarea acestei cereri, până la finalul procesului. „Faptele s-au prescris în 2018”, a declarat azi, pentru Libertatea, avocatul Florin Dumitrache, cel care o apără pe Florin Dinu. El spune că prescripţia a intervenit ca urmare a două decizii ale CCR, din 2018 şi din mai anul acesta.

„Dar eu nu voi invoca prescripţia”, intervine Flori Dinu, pe holul Curţii de Apel Bucureşti, auzind argumentele avocatului. „Eu vreau să se judece şi să se afle adevărul”, spune fostul director general al Hexi Pharma. „Ne mai gândim, mai e până la finalul procesului”, o linişteşte avocatul ei. „Faptele s-au prescris în 2021, şi pentru Flori Dinu, şi pentru Mihail Leva”, e de părere un alt avocat implicat în proces. „Şi nu se întâmpla asta, dacă nu erau aceste decizii ale CCR prin care a fost declarată neconstituțională întreruperea termenului de prescripție a răspunderii penale.”