Fermierii se simt umiliţi de faptul că România primeşte cei mai puţini bani din UE, de pe urma tranzitului cerealelor ucrainene. “Refuzăm aceste sume derizorii”
Fermierii români se revoltă. Aceștia se simt umiliți din cauza sumei mici de bani primită de la UE, de pe urma tranzitului cerealelor ucrainene.
Fermierii autohtoni anunță că se simt umiliți de faptul că România primește cei mai puţini bani din UE, de pe urma tranzitului cerealelor ucrainene. E vorba de 10 milioane de euro, mult sub Bulgaria și Polonia.
Fermierii din România, cel mai mic sprijin de la UE în urma tranzitului cerealelor ucrainene. Sume uriașe pentru Polonia și Bulgaria
Aflată la graniță cu Ucraina, România a oferit sprijin necondiționat statului agresat militar de Rusia. Țara noastră i-a primit pe refugiații ucrainieni și a contribuit la facilitarea tranzitului produselor agricole din Ucraina către statele din UE.
Acest import masiv de cereale i-a afectat grav pe fermierii din țară. În acest sens, Comisia Europeană a luat măsura de acordare de compensații statelor est-europene afectate de această situație cu transportul de cereale din Ucraina.
Paradoxal, deși România asigură cea mai mare pondere de tranzit din totalul cerealelor ucrainene de 60%, țara noastră este la coadă când vorbim de sumele totale primite ca despăgubiri. CE ne acordă doar 10 milioane de euro. Polonia primește 30 de milioane de euro, iar Bulgaria 16 milioane de euro.
Fermierii români se revoltă după ce au aflat despre acest ajutor infim. Ei avertizează că vor intra în faliment dacă nu-și vând produsele. Reprezentanţii Federaţiei Naţionale Pro Agro au avut o reacție dură. Ei i-au spus ministrului agriculturii, Petre Daea, să își asume eșecul negocierilor cu Comisia Europeană pentru compensațiile acordate fermierilor. Oficialul a fost informat să nu se întoarcă de la Bruxelles fără un mecanism real de sprijin al fermierilor.
Fermierii români refuză această sumă
Fermierii români spun că refuză aceste sume derizorii, în semn de protest. Potrivit celor de la Pro Agro, cerealele din Ucraina, neconforme standardelor UE, menite doar să tranziteze România, ”au fost şi valorificate pe teritoriul ţării, ba mai mult au fost amestecate cu cereale produse local, la standardele UE, mult mai scumpe, fapt care a adus grave prejudicii de imagine fermierilor români”.
”În toată această perioadă fermierii din România au înţeles situaţia excepţională generată de invazia neprovocată a Ucrainei, s-au abţinut de la a critica public orice decizie de sprijin a fermierilor ucraineni şi au încercat prin negociere şi mediere să găsească soluţii împreună cu specialiştii din MADR.
La acest moment, după ce toate tentativele de negociere au eşuat, iar domnul ministru Daea se îndreaptă spre Bruxelles îi transmitem categoric să refuze sprijinul de 10 milioane de euro şi îi solicităm să nu se întoarcă fără un mecanism real de sprijin al fermierilor”, susțin reprezentanții Pro Agro, conform Agerpres.
Petre Daea, criticat și de colegii din coaliție
Ministrul Petre Daea este criticat și de colegii din coaliție pentru această sumă obținută la Bruxelles pentru fermieri. ”Sunt dezamăgit de modul în care ministerul agriculturii a negociat acordarea compensațiilor pentru fermierii români afectați de importurile de grâne din Ucraina”, spune eurodeputatul PNL, Dan Motreanu.
În opinia lui Motreanu ”toată responsabilitatea pentru modul în care s-au purtat negocierile revine Ministerului Agriculturii”. Liberalul spune că aceste sume se bazează pe documentele prezentate de ministerele agriculturii din cele trei țări. România este în mod clar dezavantajată de sumele acordate. Asta pentru că prin țara noastră a trecut cea mai mare cantitate de cereale din Ucraina.