Fermieri: Ministrul Barbu minte de rupe! Plățile sunt întârziate, iar subvențiile APIA au scăzut cu 10%

Fermierii îl acuză pe ministrul Agriculturii, Florin Barbu, că minte cum respiră. Nu s-a făcut plata pentru subvențiile APIA, iar dacă suni la minister toți dau din colț în colț. Cel care so ocupă acum de jocurile murdare ale ministrului Florin Barbu, zis Busy mafiotu, este Adrian Pintea fost șef APIA, actualmente secretar de stat. Fermierii ne transmit că nu a fost implementat softul minune prin care se fac plățile. Mai mult la masura PD04 subvenția a scăzut cu 10%.

Plata pe înverzire de la APIA vine cu noi condiții pentru fermieri. Aceste noi reglementări au în vedere obligația agricultorilor de a aloca o suprafață minimă din fermă pentru culturile fixatoare de azot, dar și de a acoperi terenul arabil cu culturi în perioada sensibilă 15 iunie – 15 octombrie.

Prin Planul Național Strategic 2023 – 2027, plata pe înverzire devine ecoschema PD-04 – Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil. Noua ecoschemă se aplică pe întreg teritoriul României și este fundamentată în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 2115/2021. Prin aplicarea eco-schemei se acordă o plată anuală pe suprafața de teren arabil, conform art. 31 alin. (7) lit. b) din Regulamentul (UE) nr. 2115/2021.

”Prin aplicarea eco-schemei se acordă o plată anuală pe suprafața de teren arabil, conform art. 31 alin. (7) lit. b din Regulamentul (UE) nr. 2115/2021, fiind acordată ca plată pentru compensare parțială a costurilor suplimentare și pierderilor de venit suportate de fermieri. Plata anuală ce vizează eco-schema va fi acordată pentru acoperirea costurilor suplimentare rezultate ca urmare a aplicării condițiilor generale obligatorii și condițiilor specifice. Astfel, se urmărește creșterea nivelului de ambiție prevăzut în GAEC 8, respectiv să rezerve minimum 5 % din terenul arabil pentru elementele neproductive și să acopere solul, peste condițiile prevăzute de GAEC 6, în perioada sensibilă, cuprinsă între 15 iunie – 15 octombrie. Totodată cerințele specifice, la alegere vizează diversificarea culturilor în teren arabil, în funcție de suprafață, practicarea unei tehnologii de tip conservativ pentru sol și plantarea anual a cel puțin 2 arbori pe ha, la nivel de exploatație”, se arată în PNS.

Ecoschema PD-04 Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil se poate accesa pentru toată suprafața eligibilă. Neîndeplinirea integrală a condițiilor generale și a uneia dintre cerințele la alegere conduc la pierderea plății compensatorii pentru toate hectarele de teren arabil.

De precizat că pe lângă condițiile specifice acestei ecoscheme, ferma trebuie să îndeplinească și condițiile obligatorii pentru schemele de bază – BISS și CRISS. Este vorba despre condițiile din GAEC-uri, despre care puteți citi în articolul Subvenții APIA 2023. Cele 9 GAEC-uri cu condiții obligatorii pentru plata la hectar.