Fără telefoane mobile în școlile din România. Ce riscă elevii
Ministerul Educației Naționale a luat decizia interzicerii telefoanelor mobile în toate școlile din România.
Noul regulament prevede că elevii vor putea folosi telefoanele mobile, în incinta școlilor, doar în anumite zone special destinate pentru acest lucru.
În rest, pe timpul derulării orelor de curs, folosirea telefoanelor mobile constituie abatere gravă. Profesorii le vor putea lua telefoane elevilor, și să le restituie la finalul zilei de școală.
Ministeul Educației Naționale a mai decis că elevii nu vor avea să folosească telefoanele mobile, nici la activitățile care se vor derula în afara școlii.
Noul regulament are și unele lacune. De exemplu, ce se întâmplă cu un elev care va refuza să predea telefonul mobil. Este bine de știut că potrivit Codului de Procedură Civilă, confiscarea provizorie se poate face doar cu ordin de la judecător. Fără telefoane mobile în școlile din România.
Legea Educației, prevederi exprese
Dacă până acum, prevederile legale erau ambigue, acum ele au devenit literă de lege. Parlamentul a votat noua Lege a Educației, care are prevederi clare.
Astfel, articolul 106 din această lege stabilește clar că elevii au interzis să folosească telefoane mobile la cursuri.
”Utilizarea unui telefon mobil sau a oricărui alt echipament de comunicații electronice de către un elev este interzisă pe perioada desfășurării cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ”, se arată în Lege.
De asemenea, Legea Educației nu folosește cuvântul confiscare, ci preluare. Cu alte cuvinte, telefonul găsit asupra unui elev va fi preluat de profesor, și nu confiscat, în sensul legii penale. Fără telefoane mobile în școlile din România.
Ministrul Educației, Ligia Deca s-a implicat foarte mult pentru ca aceasta lege să fie votată de Parlament.
”Nerespectarea prevederilor alin. (4) și (5) poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ în vederea predării, după caz, către părinți/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau elevi conform regulamentului intern al unității de învățământ”, se mai arată în lege.