Proiect de lege: În cadrul SRI pot fi înfiinţate activităţi finanţate integral din venituri proprii

Serviciul Român de Informații este autorizat să folosească identităţi, documente, indicative, bunuri mobile şi imobile, de acoperire în îndeplinirea atribuțiilor ce-i revin, se arată în proiectul de lege privind organizarea și funcționarea SRI.

in formulările vagi se poate înțelege că SRI poate desfășura activități economice, însă spre deosebire de legea în vigoare a dispărut trimiterea explicită la înființarea de societăți comerciale. Totuși, proiectul de lege prevede clar că ”în cadrul Serviciului pot fi înfiinţate activităţi finanţate integral din venituri proprii”. În plus, proiectul de lege lărgește sfera asociativă în cadrul căreia poate activa SRI, infromează g4media.ro.

Ce prevede proiectul de lege:

Art. 23 (1) În vederea exercitării competenţelor şi îndeplinirii atribuţiilor ce îi revin, Serviciul este autorizat:

b) să folosească identităţi, documente, indicative, bunuri mobile şi imobile, de acoperire;

g) să acceseze şi să utilizeze informaţiile din baze de date ale altor autorităţi şi instituţii publice, în limitele competenţelor conferite prin lege;

h) să solicite persoanelor fizice şi juridice, în condiţiile prezentei legi, date, indiferent de forma de stocare a acestora, informaţii şi, după caz, obiecte;

Art. 44 – Serviciul poate avea în coordonare, în raport cu nevoile proprii şi cu respectarea strictă a prevederilor legale, o regie autonomă, precum şi asociaţii cu caracter profesional, social, cultural, sportiv sau recreativ ori umanitar.

Art. 42 – (1) Fondurile băneşti necesare pentru desfăşurarea activităţii Serviciului se asigură de la bugetul de stat şi din alte surse, legal constituite.


(2) În cadrul Serviciului pot fi înfiinţate activităţi finanţate integral din venituri proprii, potrivit legii.
——–
(5) Documentele justificative aferente cheltuielilor operative se clasează sau se distrug în condiţiile stabilite prin ordin al directorului general al Serviciului, după încheierea exerciţiului bugetar şi aprobarea CSAT.

Context

Legea în vigoare lăsa mai puțin spațiu de manevră SRI să activeze în zona asociațiilor, dar pe de altă parte era mai clară prevederea potrivit căreia SRI poate înființa societăți comerciale. Această prevedere a fost însă criticată de-a lungul timpului, pe motiv că firmele înființate de SRI fac concurență neloială în piață altor companii, având acces la informații care le oferă in start avantaje competitive. În plus, legea în vigoare prevede că socitățiile comericale sau asociațiile pot funcționa în cadrul SRI ”sub controlul Parlamentului”, sintagma care a dispărut din proiectul de lege.

Ce prevede legea în vigoare

ART. 43 ”Sub controlul Parlamentului, în raport cu nevoile proprii şi cu respectarea stricta a prevederilor legale, în cadrul Serviciului Român de Informaţii pot funcţiona: o regie autonomă, societăţi comerciale de producţie, instituţii sanitare, precum şi asociaţii cu caracter cultural-sportiv.”

Coaliția de guvernare dezbate proiectele legilor securității naționale, un pachet mai amplu de legi care privesc funcționarea și organizarea serviciilor de informații, a armatei, ministerului de Interne și CSAT. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat pe 27 mai că proiectele sunt analizate în cadrul fiecărui partid din coaliție, iar într-o săptămână vor intra în dezbaterea Guvernului, pentru a fi trimise la Parlament.