Evdochia Aelenei: Când au promis acele spitale, nu știau ca nu au bani?
Infrastructura medicală din România se află pe marginea prăpastiei de mai bine de 30 de ani, însă problema nu persistă doar în țară. Surprinzător, spitalele românești din străinătate își supun pacienții la același tip de tratamente prin care trec zilnic sute de persoane care îndrăznesc să pășească dincolo de pragul instituțiilor sanitare din țară.
Evdochia Aelenei, senator AUR, împărtășește cu spectatorii emisiunii Focus, dramele prin care a trecut, atât ca pacient cât și ca lucrător al sistemului de sănătate românesc.
Ministrul Sănătății Declară Faptul Că La Spitalul Matei Balș Au Existat Probleme Cu Căldura
Aceasta declară: ,,Am fost operată la Anadolu, în Turcia. Nu vă spun de lucruri sofisticate, vă spun de lucruri de bun simț prin care am trecut eu. Am fost operată într-un spital românesc. Soțul meu a asistat la debarcarea mea de pe targă pe patul de spital. Ești pur și simplu luat și trântit de pe targă în pat. Nu există un control. Sunt brancardiere care au 1,50 înălțime. Cum pot acele femei să dea jos de pe masa de operație o pacientă de 150 de kilograme? Aceste lucruri nu țin de nicio lege, ci de legea bunului simț. La spitalul județean din Constanța, gravidele care vin să nască vin cu sticla de apă la ele. Li se spune de la cabinete. Am făcut gălăgie, iar asistenta șefă mi-a spus că apa de la chiuvetă este potabilă. Cu ce o beau? Cu căușul palmei dacă nu și-au adus cană. Sunt lucruri mărunte care pot fi făcute fără bani mulți! Am fost la Fundeni, bolnavă de cancer. Am fost în luna August la etajul 7 și să știți că am plâns. Acolo, femei bolnave de cancer, stăteau fără aer condiționat.”
Acestea sunt adevărurile care trebuie spuse și de aici trebuie pornit, susține senatorul AUR. În ultimii 8 ani, unul dintre partidele guvernante ale țării a promis construirea a 8 spitale regionale. Nerespectarea promisiunii a fost motivată prin lipsa banilor. Aceasta este de părere că vina nu este doar a partidului, ci și a electoratului care a continuat să îl voteze.
Lipsa condițiilor, a angajaților, nerespectarea protocoalelor, reprezintă factori de colaps al sistemului medical românesc, pe lângă lipsa de interes pe care Guvernul României o afișează.