Evazioniștii din România, vizitați de ANAF. Cum vor fi obligați să plătească: ”Nu poți să ai 20 de apartamente cu 10.000 de euro venit”
ANAF va vizita peste 560.000 de persoane fizice din România bănuite că fac evaziune fiscală. Pierderile statului român sunt de miliarde de euro pe an.
Lucian Heiuș, președintele ANAF, a anunțat că exită peste 560.000 de oameni în România care fac evaziune fiscală de peste 20 de miliarde de euro în ultimii patru ani. Acești oameni vor primi replică dură din partea ANAF și vor fi obligați să plătească pentru toți banii nejustificați.
ANAF vrea să oblige evazioniștii să plătească daunele
Persoanele fizice din România, care fraudează statul român prin evaziune, nu se tem să ascundă acest lucru. Din contră, mulți se laudă cu bunurile obținute ilicit.
”Dacă există o diferență de 10% între venitul estimat și cel declarat, dar nu mai puțin de 50.000 de lei, există deja o neconcordanță la declarare. Există deja un risc în acest domeniu.
20 de miliarde de euro în 4 ani la 560.000 de oameni. Nu se mai poate continua în acest mod. Fiscul din România trebuie să facă ce face Fiscul peste tot în lume, să controlăm veniturile și modul de dobândire de la persoanele fizice. Această direcție funcționează de 11 ani. Avem 630 de decizii de impunere în 10 ani, media e de 100.000 de euro suma care se impozitează”, a punctat Lucian Heiuș.
ANAF pregătește 70 de echipe de control, în fiecare lună, care să viziteze toate cele 560.000 de persoane fizice din România care fac evaziune fiscală.
„Mergem la contribuabil să ne spună de unde și-a luat 20 apartamente, cu venit 10.000 euro, dacă nu s-a putut justifica, facem diferența. Voi direcționa mai mult de jumătate din personalul responsabil la persoanele fizice, ne vom duce spre aceste 560.000 de persoane la care există diferențe cumulate de 20 de miliarde de euro, vom începe de la cel mai mare la cel mai mic. Lună de lună vor fi 70 de echipe de control care vor face aceste analize.
Am susținerea totală a întregii coaliții. Acesta e glonțul de argint împotriva celor care trebui să își plătească impozitele și taxele. Nu mai merge să fure, să facă evaziune, sfidând ceilalți oameni care sunt onești, corecți și plătesc impozitele și taxele.
Hoțul dacă nu se laudă cu ce a furat nu-i hoț. Toți se laudă cu ce au. ANAF are suficiente resurse și program informatic să identificăm aceste proprietăți acumulate și să comparăm cu ce au declarat și pe ce au plătit impozit. M-a speriat această sumă”, a completat șeful ANAF.