Europa, să treacă la „economia de război”| UE trebuie să se trezească (Interviu)

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat că Europa trebuie să treacă la „modul economiei de război”, avertizând că țările UE trebuie să colaboreze pentru a stimula producția de armament în cadrul unei noi strategii industriale de apărare, potrivit BBC.

Economie de război nu înseamnă doar stimularea producției de armament, înseamnă și o serie întreagă de adaptări legislative, a spus la RFI Valentin Naumescu, profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a UBB.

Reporter: Comisarul european pentru piața internă a declarat că Europa trebuie să treacă la modul economiei de război. Ce înseamnă economie de război?

Valentin Naumescu: E foarte bine că începeți cu această întrebare. Eu cred că domnul Thierry Breton s-a grăbit puțin și a forțat utilizarea acestui termen, preluând conceptul de la economia Rusiei. Trebuie să privim cu mare atenție și să înțelegem. Economie de război nu înseamnă doar stimularea producției de armament. Eu cred sincer că deocamdată domnul Breton s-a referit doar la această inițiativă de a stimula producția europeană de armament. Altminteri, o economie de război adevărat înseamnă și o serie întreagă de adaptări legislative, un pachet legislativ de forță, de centralizare și de economie de comandă, care obligă sectorul economic privat, obligă companiile să lucreze și să direcționeze toate resursele pentru scopurile și pentru obiectivele industriei militare. Eu nu cred că în acest moment în Uniunea Europeană suntem în situația de a trece la o economie de război autentică.

Reporter: Din acest punct de vedere oamenii ar trebui să stea liniștiți? Nu e atât de simplu să se treacă pe o economie de război. După cum spuneați, trebuie modificări legislative.

Valentin Naumescu: Regimurile democratice trec foarte greu de la economia de piață liberă la economia de război. Pot trece mult mai ușor dictaturile. Dar Uniunea Europeană și Statele Unite sunt economii și societăți liberale, sisteme politice democratice, care trec foarte greu la o economie de război. Foarte probabil va exista o opoziție din partea populației. Pot exista perturbări politice și democratice destul de serioase cu favorizarea partidelor extremiste anti-europene. Cred că nu este nici foarte inspirat să vorbim în această perioadă de primăvară electorală în Uniunea Europeană la trecerea la o economie de război. Și nici nu este nevoie. Într-adevăr, este nevoie de o stimulare a industriei militare europene pe mai multe coordonate, așa cum am spus, compatibilizare, standardizare și interoperabilitate.

Rep: Președinta Comisiei Europene a spus că va propune achiziții militare comune ca în cazul vaccinurilor sau a gazelor naturale. Propunerea va fi făcută în cadrul primei Strategii industriale comunitare de apărare. Cum ar putea funcționa aceste achiziții? Este o idee bună?

Valentin Naumescu: Da, cu siguranță aceasta este o idee bună. Inițiativa strategică pentru stimularea industriei europene este foarte binevenită. În acest moment critic pentru ordinea de securitate europeană trebuie crescută producția de apărare, trebuie standardizată, compatibilizată. Trebuie parcurși pașii acestei interoperabilități. Din păcate, în Uniunea Europeană se pare că fiecare țară avea particularități la producția de armament și mai ales de muniție. Unind resursele se pot obține prețuri mai bune, se folosesc banii mai bine, mai eficient. Cred că este o inițiativă binevenită în contextul actual.

Rep: În cât timp am putea vedea pusă în aplicare această ideea a președintei Comisiei Europene?

Valentin Naumescu: Cred că din punct de vedere politic demersurile pot fi făcute relativ repede. În câteva luni mă aștept să fie făcute primele demersuri. Sigur că pentru a vedea consecințele reale ale acestor măsuri politice probabil că trebuie să treacă un termen ceva mai lung. Dar, ne putem aștepta că dacă ne apucăm de lucru cât mai repede anul acesta, în doi, trei ani industria europeană de armament să fie practic la un alt nivel față de ce avem acum. Cu siguranță în doi, trei ani nu o să fim la nivelul industriei militare a Statelor Unite ale Americii. Dar este important ca Uniunea Europeană să se trezească. Se vorbește despre schimbarea unei paradigme, de un pilon european al NATO, în condițiile în care politica americană după ianuarie anul viitor, după inaugurarea noului președinte s-ar putea să fie destul de impredictibilă.

Rep: Având în vedere toate aceste discuții avem șanse să avem o armată a Uniunii Europene, un comisar european al apărării?

Valentin Naumescu: Au fost vehiculate în ultimele săptămâni, în ultimele luni o serie de idei bune, care încep să dinamizeze acest domeniu al apărării și securității. Menționați dumneavoastră postul nou de comisar al apărării în noua Comisie Europeană, acest plan de revigorare a industriei europene de armament. Uniunea Europeană are bani, are resurse. Până la edificarea unei armate europene este însă un drum lung. Din păcate nu este ușor de parcurs acest drum. Nu este suficient să ai bani mulți pentru a avea și o armată europeană unită, funcțională, coerentă. Dar întotdeauna poate exista și trebuie să existe un început. Dacă vedem că lumea se schimbă și că anumite garanții de securitate, pe care europenii le considerau non tangibile, non negociabile după 1945 încoace, vedem că s-ar putea clătina sau fisura, atunci nu avem altceva de făcut decât să ne luăm soarta în propriile mâini.

Mai încolo trebuie făcute și unele ajustări ale Tratatului Uniunii Europene. Aici este o discuție foarte complicată. Trebuie spus foarte clar. Uniunea Europeană nu a fost creată pentru a apăra Europa. Trebuie regândit Tratatul Uniunii Europene. Trebuie făcute revizuiri structurale adânci, destul de greu de făcut prin consensul celor 27 de state membre pentru a introduce acest obiectiv, pe care, repet, Uniunea Europeană nu l-a avut și nu îl are nici în prezent. Doar NATO este pregătit, este echipat conform tratatului, conform vocației sale fondatoare pentru a apăra spațiul european și spațiul nord atlantic.