Europa Liberă: De ce s-a predat fostul ministru, Darius Vâlcov, în Napoli. Sudul Italiei, raiul condamnaților fugari din România
Fostul ministru de Finanțe, Darius Vâlcov, omul de încredere al lui Liviu Dragnea, condamnat în țară la 6 ani de închisoare, s-a predat poliției din orașul Portici, o suburbie din Napoli. În cazul altui condamnat celebru, Ionel Arsene, aflat în aceeași zonă, sunt șanse minime de a fi adus în țară.
Poliția italiană nu l-a depistat pe Darius Vâlcov în nordul Italiei, acolo unde și-a stabilit reședința, ci în sudul țării, în jurisdicția Curții de Apel din Napoli. Nu întâmplător. Instanța din sudul Italiei este recunoscută pentru lejeritatea cu care tratează cererile de extrădare a cetățenilor altor state, confrom Europa Liberă.
Astfel, dorința ministrului român de Justiție, Cătălin Predoiu, nu s-a îndeplinit.
„Sper ca poliţia italiană să-l localizeze şi să-l aresteze cât mai repede. Să o facă până să ajungă dânsul să se predea acolo unde vrea să se predea”, declara în urmă cu două săptămâni, Cătălin Predoiu, la un post de televiziune.
Prietenul lui Vâlcov, Minel Prina, fost primar în Slatina și condamnat în același dosar, nu a fost la fel de norocos. La numai o săptămână după ce a fost dat în urmărire internațională, Prima a fost prins de polițiștii din Milano, astfel că nu a mai apucat să se predea în Napoli sau Bari, zone din sudul Italiei care nu sunt deranjate de exodul infractorilor români.
În ciuda faptului că a fost trimis un procuror de legătură în Italia, judecătorii Curților de Apel din Bari și Napoli au refuzat constant să pună în executare mandatele de extrădare emise de autoritățile altor state, inclusiv de România.
Prina are o condamnare de 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în dosarul „tablourilor”. În prezent nu este încarcerat, are doar obligația de a nu părăsi orașul Milano.
Ionel Arsene, șanse să rămână în Italia
Din informațiile Europa Liberă, un alt fugar celebru, Ionel Arsene, fost președinte al Consiliului Județean Neamț, are toate șansele să rămână în Italia, după ce, premeditat, și-a deschis o firmă și a închiriat o locuință în zonă.
Arsene a primit o pedeapsă de 6 ani și 8 luni de închisoare. În primă instanță, predarea sa autorităților române a fost refuzată din cauza condițiilor de detenție din România.
Potrivit surselor citate, până pe 26 mai, Curtea de Apel din Bari urmează să stabilească situația lui Arsene, dacă va executa pedeapsa în Italia, va fi extrădat în România sau pedeapsa va fi transformată din executare într-una cu suspendare.
Condiții pentru a scăpa de închisoare
Astfel s-a întâmplat în cazul fostei șefe a DIICOT, Alina Bica. Din patru ani cu executare, judecătorii din Bari au transformat pedeapsa în 4 ani cu suspendare, sub control judiciar.
Această modificare de pedeapsă a fost posibilă deoarece Bica „a demonstrat o cunoaștere perfectă a limbii italiene, a făcut dovada închirierii unui imobil pe numele său și avea reședința stabilă în Altamura, precum și a faptului că avea calitatea de angajat la o societate comercială ca lucrător cu atribuții de secretariat în afara sediului”.
Având probleme serioase în ceea ce privește supraaglomerarea penitenciarelor, Italia a decis să acorde o mai mare importanță măsurilor alternative de executare a pedepselor privative de libertate. În acest sens, supravegherea persoanelor condamnate la pedepse mai mici de 4 ani este încredințată unui serviciu social.
Europa Liberă a arătat că lui Bica i s-a impus prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității și o serie de interdicții. Astfel, ea nu are voie să-și schimbe locuința, să părăsească locuința pe timpul nopții, să frecventeze baruri, săli de jocuri de noroc, cluburi de agrement, discoteci, cluburi de noapte, medii frecventate de obicei de infractori, toxicomani sau dependenți de alcool.
Recent, presa a relatat că fosta șefă a structurii de combatere a crimei organizate se judecă, în România, cu Baroul Dolj și cu Uniunea Națională a Barourilor din România, solicitând suspendarea actului prin care s-a dispus încetarea calității de avocat precum și radierea acesteia din tabloul avocaților din Baroul Dolj.
Altfel spus, vrea să redevină avocată, după ce a fost exclusă din breaslă pe motiv că „este nedemnă de a mai exercita profesia”, în urma condamnării pentru favorizarea făptuitorului.
Înțelegere magistrați-politicieni, acuză Opoziția
Paradoxal, în ciuda acestor probleme care țin de autoritatea statului, Comisia Juridică a Senatului a respins, marți, o modificare legislativă prin care condamnații ar putea fi ținuți în țară, susțin parlamentarii USR.
Una dintre modificări prevedea ca măsura controlului judiciar să fie majorată de la 5 la 7 ani.
Senatorii PSD-PNL-UDMR din Comisia Juridică au decis că actuala legislație nu trebuie schimbată.
Mai mult, modificarea nu a avut susținerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
„Consiliul, constatăm că se coordonează foarte bine cu politicul în această chestiune, consideră că modificările nu sunt oportune, legea actuală e suficientă, și a transmis acest lucru într-un punct de vedere, nu într-un aviz”, acuză fostul ministru al Justiției, Stelian Ion.
Situația condamnaților care au părăsit România, comunicată de Ministerul Justiției:
Fugarii României. Extrădări refuzate
Paul Philippe Al României – Este urmărit internațional în baza unui mandat european de arestare emis de Curtea de Apel Braşov la 18.12.2020 pentru executarea pedepsei de 3 ani şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, complicitate la abuz în serviciu – pagubă: 9.523.769 euro. Acesta a fost localizat pe teritoriul Franţei – procedura fiind în curs – autoritățile franceze au solicitat sentinţa de condamnare – fond şi apel – tradusă în limba franceză, condiţii de detenţie şi alte informații legate de desfășurarea procesului penal. După o scurtă perioadă în care a fost deţinut în arest preventiv la Paris, a fost eliberat pe cauţiune.
Bogdan Cornel Popa – la data de 6 octombrie 2022, Curtea de Apel Napoli a refuzat predarea și a dispus executarea pedepsei în Italia, pe motiv că persoana locuiește de cel puțin cinci ani pe teritoriul Italiei. Este încarcerat la Casa Circondariale „Montorio”, Verona, din 20 noiembrie 2022, în vederea executării pedepsei de 9 ani, 8 luni și 9 zile.
Romeo Albu – mandat european de arestare emis de Tribunalul București la 19 mai 2022 pentru executarea unei pedepse de 6 ani de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional organizat, dare de mită, spălare de bani. La data de 6 octombrie 2022, Curtea de Apel Napoli a refuzat predarea și a dispus executarea pedepsei în Italia, pe motiv că persoana, de cel puțin 5 ani, locuiește efectiv pe teritoriul Italiei. Pe 21 februarie 2023, executarea pedepsei era suspendată, Albu fiind în așteptarea fixării unui termen de către Tribunalul de Supraveghere din Napoli pentru a examina cererea depusă la 28 noiembrie 2022 în vederea înlocuirii pedepsei închisorii cu o pedeapsă alternativă din care să fie scăzut arestul domiciliar (7 septembrie 2015 – 25 iunie 2017).
Florian Tudor – este urmărit internațional în vederea punerii în executare a mandatului de arestare emis în 2021 de Tribunalul București, pentru șantaj și instigare la tentativă de omor calificat. Tudor a fost arestat provizoriu de către autoritățile mexicane, în vederea extrădării către România la data de 27 mai 2021 şi este încarcerat într-un penitenciar de maximă siguranţă din Mexic. Procedura de extrădare este în curs.
Avraham Morgenstern este urmărit internațional în vederea executării unei pedepse de 12 ani închisoare, aplicată prin sentința penală nr. 15/2017 a Tribunalului București, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. Morgenstern a fost arestat provizoriu de către autoritățile argentiniene, în vederea extrădării. În acest context, a fost întocmită și transmisă cererea de extrădare, aceasta fiind admisă de către statul solicitat. Hotărârea nu este definitivă, recursul declarat de persoana extrădabilă fiind în curs de soluționare, pe rolul Curții Supreme de Justiție a Națiunii.
Sorin Beraru (Baror) – a fost solicitată statului Israel extrădarea în vederea executării pedepsei aplicate prin sentința penală nr. 1671/2015, de 5 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor. Extrădarea a fost refuzată de către statul Israel, nefiind îndeplinită condiția esențială a dublei incriminări, în sensul că, în Israel, la data comiterii faptei de către această persoană, fapta respectivă nu era incriminată.
Dragoș Emil Săvulescu – împotriva sa a fost emis de către Curtea de Apel București un mandatul european de arestare din 2019, în vederea executării unei pedepse de 5 ani și 6 luni închisoare. Este acuzat de participare la un grup infracțional organizat, complicitate la abuz în serviciu, asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni. Autoritățile italiene au refuzat predarea, dispunând executarea pedepsei în Italia și procedând la adaptarea acesteia conform legislației italiene.
Daniel Dragomir – Tribunalul București a emis un mandat european de arestare în vederea executării unei pedepse de 3 ani și 10 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și spălare de bani. Executarea mandatului a fost refuzată de autoritățile italiene având în vedere condiţiile de detenţie. La data de 21 februarie 2023, prin intermediul magistratului român de legătură în Italia, Tribunalul Bucureşti şi MJ au fost informate că autoritățile italiene solicită retransmiterea certificatelor emise de Tribunalul București, incluzând şi informațiile obţinute recent cu privire la reşedinţa şi codul fiscal din Italia ale lui Dragomir.
Gino Mario Iorgulescu – este urmărit internațional în vederea executării unei pedepse de 3 ani închisoare la care a fost condamnat de către Judecătoria Sectorului 3 București, pentru complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal și în vederea efectuării urmăririi penale pentru conducere unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și ucidere din culpă. Prin hotărârea din 31 mai 2022, Curtea de Apel din Milano a dispus ca cele două mandate de extrădare să nu fie executate, având în vedere „starea mentală” a persoanei solicitate, care nu îi permite o „participare conștientă” la proceduri.
Marian Zlotea – împotriva sa a fost emis un mandat european de arestare de către Tribunalul București, în vederea executării unei pedepse de 8 ani și 6 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită. Predarea a fost refuzată de către autoritățile italiene, întrucât acestea nu au apreciat ca fiind suficiente condițiile de detenție asigurate de către autoritățile române. Tribunalul Bucuresti a transmis actele în temeiul Deciziei Cadru 2008/909/JAI pentru recunoașterea şi preluarea executării pedepsei, iar Curtea de Apel din Bologna are termen la data de 5 iunie 2023.
Nela Ignatenko – în acest caz, corespondența a fost purtată pe cale directă între autoritățile judiciare implicate. A fost localizată pe teritoriul Belgiei, procedură în curs (mandat european de arestare – contact direct instanţa emitentă şi autoritățile belgiene). România a acordat garanții privind condițiile de detenție comunicate de către Administrația Penitenciarelor. Au fost solicitări de informații suplimentare din partea Belgiei. Actele sunt în lucru la Curtea de Apel Brașov.
Aurel Gabriel Popoviciu – Curtea de Apel București a emis un mandat european de arestare pentru punerea în executare a pedepsei de 7 ani închisoare la care a fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și dare de mită. Mandatul a fost transmis autorităților din Marea Britanie, care au aprobat predarea sa în România la data de 12 iulie 2019. Ulterior, în calea de atac, predarea a fost respinsă de către instanța britanică. Procurorii englezi au contestat decizia, procedura aflându-se în curs.
Alexander Bogdan Adamescu – împotriva sa a fost emis de către Curtea de Apel București mandatul european de arestare încă din 6 iunie 2016, în vederea judecării, pentru infracțiuni de corupție. Mandatul a fost înaintat autorităților din Marea Britanie. A fost dispusă predarea sa către autoritățile române, dar procedura nu a fost realizată efectiv, autoritățile britanice urmează să informeze autoritățile române în momentul în care apreciază că poate fi efectuată.
Ioan Neculaie – este urmărit internațional în temeiul mandatului european de arestare emis de către Judecătoria Brașov, pentru executarea unei pedepse de 2 ani și 2 luni închisoare pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor și ucidere din culpă. În urma localizării sale pe teritoriul Republicii Elene, a fost transmis mandatul european de arestare, predarea a fost admisă. Instanta a suspendat urmărirea internațională pentru a analiza posibilitatea să fi intervenit prescripţia, ca urmare a deciziilor CCR.
Sorin Mircea Oprescu – arestat în Grecia, în temeiul mandatului european de arestare emis de către Tribunalul București pentru executarea unei pedepse de 10 ani și 8 luni închisoare pentru fapte de corupție. Executarea mandatului a fost refuzată de autoritățile elene, având în vedere condiţiile de detenţie şi posibilitățile de tratare a afecțiunilor de care persoana solicitată suferă.
Antonina Radu – este urmărită internațional în vederea executării unei pedepse de 8 ani și 8 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și uzurparea funcției. În urma localizării sale în Republica Moldova, având în vedere faptul că acest stat nu își extrădează proprii cetățeni, Ministerul Justiției a transmis autorităților moldovene cererea de preluare a executării pedepsei.
Benyamin Steinmetz – Curtea de Apel Brașov a transmis autorităților din Republica Elenă un mandat european de arestare, în vederea executării unei pedepse de 5 ani de închisoare, în urma localizării sale pe teritoriul acestui stat. Predarea a fost refuzată de către Gecia, autoritatea de executare din Republica Elenă apreciind că sus-numitul nu a beneficiat de un proces echitabil.
Gabriel Sorin Strutinsky – Mandat de arestare emis la 7 iulie 2020 de Tribunalul Constanța, pentru executarea unei pedepse de 10 ani și 8 luni, trafic de influență. La 24 mai 2021, Curtea de Apel Bologna a refuzat predarea și a dispus executarea pedepsei în Italia, fiind în prezent încarcerat.