Europa este „total nepregătită” pentru războiul hibrid pe care Putin îl va dezlănțui. Tacticile de sabotaj ale Rusiei

Europa este „total nepregătită” pentru tacticile Rusiei de război hibrid, au avertizat experți în apărare, pe fondul temerii tot mai mari că Moscova sabotează deja infrastructura critică de pe continent în așteptarea unui conflict mai larg.

Liderii occidentali au acuzat Rusia că a sabotat cablurile vitale din Marea Baltică de două ori în decurs de 48 de ore, după ce președintele Biden a relaxat regulile privind tragerea de rachete cu rază lungă de acțiune în Rusia.

Surse din apărare au avertizat că Occidentul este pregătit necorespunzător „să zădărnicească eforturile Moscovei de a destabiliza prin amestecul în afacerile europene”.

Un fost oficial european înalt a declarat pentru The Guardian că UE este „total nepregătită” să se confrunte cu Moscova în campania sa de război „hibrid”, neavând resursele necesare pentru a contracara eficient sabotajul, incendierea, asasinatul și atacurile asupra infrastructurii.

Europa s-ar putea aștepta la mai multe atacuri „hibride” pe continent ca urmare a deciziei americane de a permite utilizarea rachetelor ATACMS cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor din adâncul Rusiei.

Rusia a fost acuzată că a încercat să destabilizeze Occidentul și aliații de când a început războiul din Ucraina, presupusa „militând migrația în masă” de-a lungul graniței sale de vest; sabotarea conductelor Nord Stream care furnizează gaze Europei, influențarea alegerilor din Moldova și Georgia, blocarea GPS-ului aeronavei, și chiar trimiterea de jucării sexuale care explodează în Europa de Vest, scrie dailymail.

Perturbarea recentă a comerțului, a energiei și atacurile dejucate la adresa întreprinderilor care furnizează ajutor Ucrainei au stârnit temeri că „Europa rămâne îngrozitor de insuficient echipată pentru a combate strategiile neconvenționale ale Rusiei”.
Este Europa pregătită de un război hibrid?

Cel mai recent, tăierea cablurilor de telecomunicații submarine cruciale în Marea Baltică în această săptămână a generat indignare și avertismente dure cu privire la capacitatea Rusiei.

Ministrul german sugerează că tăierea a două cabluri subacvatice în Marea Baltică a fost un act de sabotaj.

O conexiune de internet de 135 de mile între Lituania și insula Gotland din Suedia a fost oprită duminică devreme, potrivit unui furnizor local, înainte ca un cablu de 745 de mile care mergea de la Helsinki la Rostock, Germania, să fie offline luni dimineața devreme.

Finlanda și Germania au declarat într-o declarație comună că investighează „un incident (care) ridică imediat suspiciuni de pagubă intenționată”, înainte ca miniștrii europeni să elaboreze o declarație comună în care să vină marți Rusia.

Miniștrii Marii Britanii și UE au declarat că atacurile hibride ale Rusiei sunt „în creștere” și „fără precedent” ca amploare, punând riscuri de securitate.

„Știm că Rusia are capacitatea și dorința de a face sabotaj în Europa”, a spus ministrul finlandez al apărării Antti Häkkänen, cerând o mai bună protecție a infrastructurii critice.

„Acest lucru este mai aproape de terorism, cu scopul de a intimida populația și de a influența luarea deciziilor și de a afecta sprijinul pentru Ucraina”, a declarat un înalt oficial european de securitate.

Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, susține că Rusia va fi „trasă la răspundere” pentru orice alte acțiuni, condamnând în același timp o tendință mai largă a ceea ce el a numit „război hibrid condus de Rusia atât în ​​Europa, cât și în întreaga lume”.

Vlad Şutea, fondator și analist principal la T-Intelligence, a declarat pentru MailOnline: „Rușii testează în mod deliberat reacția generală QRA a RAF și NATO (timp și tactici), în timp ce monitorizează mișcările maritime”.

Navele rusești din Marea Nordului și Marea Baltică au provocat o îngrijorare tot mai mare și pentru țările NATO din regiune.

Belgia a lansat o investigație la începutul anului 2023, după ce o navă de spionaj rusească din largul coastei Mării Nordului a fost suspectată că a supravegheat legăturile cheie de energie și comunicații.

În iulie 2024, Finlanda a declarat că o navă de cercetare rusă și-a încălcat apele teritoriale, la scurt timp după ce a aderat la alianța militară NATO. Navele rusești supravegheau în mod sistematic infrastructura critică, inclusiv parcuri eoliene, conducte și cabluri din Marea Nordului și Marea Baltică, potrivit unui raport al radiodifuzorilor germani NDR, WDR și ziarul Sueddeutsche Zeitung.

„Considerăm că pericolul este foarte real”, a declarat presei șeful serviciilor secrete germane Bruno Kahl.

Moscova „își accelerează propriile pregătiri pentru a putea acționa militar împotriva Occidentului”, a spus Kahl.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat în octombrie că Moscova folosește „mijloace hibride” pentru a viza Germania.

De la începutul războiului din Ucraina, Kremlinul a fost acuzat că a încercat să submineze interesele europene din cauza susținerii Kievului și a sancțiunilor aspre împotriva Moscovei.

Atacurile asupra liniilor de comunicații și energie sunt doar vârful presupuselor operațiuni rusești de a slăbi Occidentul și aliații săi prin subterfugii. La începutul acestei luni, spionii ruși au fost acuzați că au încercat să deraieze alegerile strânse din Moldova cu un complot eșuat de „amenințare cu bombă” la secțiile de votare britanice pentru expații.

Rusia, acuzată că destabilizează granițele

Europa a acuzat, de asemenea, Rusia că a „armat” migrația în masă pentru a forța răspunsuri disperate și a destabiliza granițele.

Frontex, o agenție a UE însărcinată cu gestionarea granițelor, a anunțat că va desfășura trupe la granița finlandeză în noiembrie anul trecut, pe fondul informațiilor că sute de solicitanți de azil intrau în țară fără viză prin granița comună cu Rusia.