Europa de Est este în criză din cauza scumpirilor uriașe la energia electrică

Marii consumatori industriali de energie electrică din România, Bulgaria și Grecia s-au plâns oficial la Bruxelles de segregarea de facto din ultima perioadă a pieței europene unice de profil, regiunea Balcanilor confruntându-se cu creșteri masive ale cotațiilor angro la energie electrică, care nu au survenit și în Occident, și fiind lăsată să sprijine singură Ucraina, al cărei sistem energetic a fost distrus în bună măsură de agresiunea militară a Federației Ruse, transmite Profit.ro.

″Mai mult, în prima jumătate a lunii iulie, prețurile sunt de până la 2,5 ori mai mari comparativ cu cele din Germania, Cehia, Austria și Olanda și de peste 3 ori mai mari decât cele din Franța. Astfel de cotații extreme n-au mai fost întâlnite de la criza energetică din 2022″, se afirmă în scrisoare, semnată de Asociația Companiilor Consumatoare de Energie din România, Federația Consumatorilor Industriali de Energie din Bulgaria și Uniunea Consumatorilor Industriali de Energie din Grecia.

″Aceste diferențe de cotații contravin scopului cuplării piețelor și conceptului însuși de piață comună europeană a electricității. Unele studii sugerează că capacitățile de transport dinspre Europa Centrală spre Ungaria au fost reduse cu circa 1.300 MW după 8 iulie. Acest lucru împiedică energia ieftină să ajungă pe piețele din Europa de Sud-Est, fapt care ar ușura situația. Vrem să subliniem că segregarea pieței comune pe niveluri diferite de prețuri (mari în Europa de Sud-Est și mici în Europa Centrală) este un fenomen care apare frecvent. Este evident că majorarea capacității de transport între Europa Centrală și Ungaria este vitală pentru întreaga piață sud-est europeană și facem apel la Comisia Europeană să accelereze acele proiecte″, se spune în document. Consumatorii industriali de energie balcanici mai arată că piața este sub presiune și ca urmare a majorării exporturilor către Ucraina.