Europa alocă României 33 de miliarde de euro, dar nu îi vom primi datorită politicienilor incompetenți – CURIERUL ROMÂNESC
Uniunea Europeană a alocat României peste 33 de miliarde de euro pentru reducerea efectelor economie ale pandemiei. Acest anunț a fost făcut cu mare fast, deși alte state cu un număr mai mic de cetățeni au primit alocări mai mari.
Dar nu aceasta este problema, căci suma este una importantă și se poate asigura cu ea creștere economică pe o perioadă lungă de timp.
Cele 33 de miliarde de euro se pot utiliza de către fiecare stat aproape după bunul plac. Se pot construi cu acești bani autostrăzi, rețele de apă și canalizare, rețele pentru irigarea câmpurilor agricole fertile ale României.
România a cheltuit sub 30% din alocarea bugetară curentă
România a consumat din actualul ciclu bugetar european sub 30% din banii alocați.
S-a preferat folosirea programului național PNLD pentru realizarea de investiții publice la nivel local. Aici alocările s-au făcut pe criterii politice și pentru obținerea de voturi.
Programul PNDL este un program suplu, ușor de accesat și care a produs multe investiții benefice pentru comunitățile locale. Aici nu este nimic de criticat.
Întrebarea se pune astfel: de ce fondurile europene nu sunt debirocratizate, simplificate și cum putem folosi banii europeni pentru a acoperi cheltuieli realizate prin PNDL. De ce nu am avea un PNDL european, adică să creștem sumele de bani alocate investițiilor?
Banii se alocă, dar slaba calitate a politicienilor și funcționarilor români este principale piedică
Uniunea Europeană ne poate aloca sume colosale de bani, dar noi nu suntem în stare să venim cu proiecte și să îi cheltuim.
Când spun noi, nu mă refer la românii de rând, la antreprenorii români, la specialiștii din România. Nu, aceștia pot asigura cheltuirea acestor alocări, dispunem de forța de muncă, utilajele și experiența necesară să facem acest lucru.
Când spunem noi mă refer la politicienii români și funcționarii publici, obedienți politici, puși pe alte criterii decât competența profesională. Statul este unul superbirocratizat și infestat cu funcționari incompetenți. Este acolo un balast atât de greu încât profesioniștii nu își mai pot face treaba pentru că trebuie să îi tragă pe ceilalți după ei.
Tocmai am auzit de la ministrul dezvoltării că există acolo peste 1000 de persoane angajate, din care aproape 400 fără a fi dat vreodată vreun concurs, adică prin transfer prin pile politice.
Bani pentru pandemie
Europa alocă sume colosale de bani pentru reducerea efectelor pandemiei.
» Citește întreg articolul pe Curierul Românesc.