Este sigură îmbăierea în apele litoralului românesc? Valori de E.coli de 100 de ori mai mari decât cele raportate de DSP și de 3 ori mai mari decât prevede legea (experiment PressOne-ISE)
PressOne și Info Sud-Est au testat calitatea apei din 4 stațiuni de pe litoralul românesc. În plin sezon, zeci de mii de oameni fac baie în apele Mării Negre, unde pot ajunge, din deversări și ape contaminate de la diverși operatori de turism de masă, substanțe periculoase sau bacterii.
Am descoperit valori și de o sută de ori mai mari decât cele raportate de DSP în aceeași perioadă și de trei ori mai mari decât limitele admise de lege.
În urma solicitărilor PressOne și Info Sud-Est, DSP Constanța a refuzat să comenteze rezultatele testelor, dar a ieșit cu un comunicat de presă în ziua următoare, în care avertizează publicul să evite îmbăierea pe plaja de la Corbu.
Valori uriașe de E-coli și enterococi în mai multe stațiuni de pe litoral
Teoretic, Direcția de Sănătate Publică (DSP) monitorizează constant calitatea apei Mării Negre pe toată durata sezonului estival și publică periodic rapoarte cu rezultatele respectivelor teste.
Pentru ca apele să fie potrivite pentru îmbăiere, concentrația de E-coli și enterococi depistată trebuie să se încadreze în valorile stabilite de directiva europeană 2006/7/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 februarie 2006 privind gestionarea calității apei pentru scăldat, aplicată, în România, prin hotărârea nr. 546/2008 privind gestionarea calităţii apei de îmbăiere.
Acestea sunt:
Valorile din prima coloană se referă la calitatea „excelentă” a apei, pe când cele din a doua și a treia coloană definesc calitatea „bună” a apei. A patra coloană precizează standardul de metodă de analiză care trebuie aplicat de laboratoarele de testare.
Analiza independentă PressOne și Info Sud-Est a fost realizată de RAJA (Regia Autonomă Județeană Constanța), care are un laborator acreditat RENAR și după aceleași standarde ISO (7899-2 la enterococi și 9308-1 la E-coli) specificate de legislație, după instrucțiunile instituției și cu recipientele sterile oferite de instituție.
Citește integral pe PressOne și Info Sud-Est.