Emilia Șercan a terminat de analizat teza de doctorat a lui Lucian Bode. Procentul real de plagiat e de aproape 20%. Ministrul a copiat până și din documentele Comisiei Europene

65 de pagini din cele 194 ale lucrării au conținut plagiat, în special din lucrări în limba engleză nepublicate în română, susține jurnalista de investigații, într-un articol din PressOne. În plus, Lucian Bode a copiat și grafice fără să citeze sursa. În urmă cu 3 săptămâni, UBB a găsit doar 2,95% conținut plagiat, dar după apariția articolului de astăzi din PressOne, Universitatea a anunțat că va reanaliza teza acestuia. Lucian Bode a reacționat și el.

CUPRINS:

  • Ce este acuzat Bode că a plagiat
  • Patru pagini, semnalate ca plagiat încă din 2018
  • Probleme cu cercetarea
  • UBB Cluj a găsit doar 3% plagiat la începutul lunii noiembrie
  • Universitatea Babeș-Bolyai avea încă din 2018 semnale de plagiat, dar le-a ignorat
  • Istoria unei teze ținute la secret

Teza de doctorat a ministrului afacerilor interne, Lucian Bode, are 18,5% conținut plagiat, arată jurnalista Emilia Șercan, într-o analiză publicată joi de site-ul PressOne. Potrivit sursei citate, sunt cel puțin 65 de pagini cu probleme, ceea ce nu înseamnă că acestea sunt plagiate integral, ci conțin pasaje plagiate.

Teza de doctorat a lui Lucian Bode se numește „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual” și a fost susținută în anul 2018, la Universitatea Babeș‐Bolyai din Cluj‐Napoca (UBB), sub îndrumarea profesorului. univ. dr. Adrian Liviu Ivan.

Are 194 de pagini fără bibliografie, care reprezintă alte 22 de pagini.

Ce este acuzat Bode că a plagiat

  • plagiat din traduceri – spre deosebire de alte cazuri de plagiat, ministrul Lucian Bode nu a copiat din texte în limba română, ci a tradus din texte în engleză, fără să citeze
  • grafice
  • în unele situații, pune câte o notă în dreptul unui paragraf, dar plagiază în paragrafele de dinainte și după, unde nu citează sursa
  • copiază până și notele de subsol ale autorilor originali
  • zeci de rânduri din documentele Comisiei Europene pe care le preia fără ghilimele
  • plagiază și din lucrările îndrumătorului său de doctorat, Adrian Ivan
  • în capitolul 4, din 22 de pagini, 11 sunt plagiate.
  • zeci de rânduri din Programul de Guvernare al PSD-ALDE

Nu este exclus ca o analiză suplimentară să scoată la iveală că teza lui Lucian Bode include – pe lângă cele 10.139 de cuvinte pe care le-am descoperit până la publicarea acestui material – și alte porțiuni plagiate.

Paginile cu probleme | Ilustrație: PressOne

Patru pagini, semnalate ca plagiat încă din 2018

Potrivit jurnalistei, „singura porțiune consistentă de plagiat descoperită de Comisia de etică a UBB în teza de doctorat a lui Lucian Bode, la verificarea făcută la finalul lunii octombrie, se regăsește la paginile 138 – 141”.

Numai că, potrivit acesteia, aceleași pagini au fost semnalate încă din 2018, atunci când lucrarea a fost verificată cu softul antiplagiat, dar șeful de doctorat al lui Bode, Adrian Ivan, nu a cerut refacerea acestora.

Probleme cu cercetarea

Potrivit Emiliei Șercan, partea de cercetare din teză se rezumă la 4 paragrafe în care Bode spune că a făcut o simulare cu prețurile la combustibili valabile în județul Cluj, în august 2018.

Nu are nicio valoare științifică”, scrie jurnalista, care face referire și la o analiză în acest sens realizată de profesorul Cristian Preda și publicată recent în Revista 22.

„Deși afirmă că a făcut «simulări» pentru prețurile la electricitate, motorină și gaz, Bode nu explică și care a fost metodologia de realizare a «simulării» sau ce date au stat la baza realizării acesteia”, susține Emilia Șercan.

„Apoi, această «simulare» nu are nicio valoare dacă nu este comparată cu alte date, nu este analizată și interpretată. Simpla mențiune a unor prețuri la utilități în județul Cluj, într-o teză de doctorat, este ridicolă”, adaugă aceasta.

UBB Cluj a găsit doar 3% plagiat la începutul lunii noiembrie

Dezvăluirile făcute astăzi de Emilia Șercan în PressOne vin la aproape o lună după ce Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a declarat că ministrul Lucian Bode a plagiat în teza de doctorat în proporție de 2,95%. Pe 28 octombrie, UBB a anunțat că au fost constatate „erori de citare și unele fragmente plagiate” și i-a cerut autorului să realizeze corecturile necesare.

Comisia UBB nu a analizat întreaga lucrare, ci doar aspectele semnalate printr-o sesizare anterioară (cea a USR, n.red.). În plus, nu a fost examinată calitatea tezei de doctorat, acest atribut revenindu-i CNATDCU, după cum se arăta în comunicatul universității din Cluj-Napoca.

Imediat după anunțul comisiei UBB, Lucian Bode a declarat că teza sa de doctorat este în regulă.

UBB a anunțat că a invitat-o pe Emilia Șercan să ia parte la analiza tezei ministrului Bode, ca membru extern.

„Am refuzat să fac parte din această comisie din două motive: (1) postările mele de pe Facebook puteau fi interpretate ca o antepronunțare; (2) atât timp cât, în calitate de jurnalist, voi scrie despre încălcări ale integrității academice, nu voi putea face parte din vreo comisie de analiză, deoarece m-aș plasa din nou în incompatibilitate, neputând fi și acuzator, și judecător într-un domeniu”, a explicat Emilia Șercan pe Facebook.

În articolul din PressOne de joi, Șercan susține că oricum calculul UBB e greșit, pentru că ia în calcul toată teza de doctorat, printre care și bibliografia și raportul de verificare. Fără acestea, procentul de plagiat identificat de UBB ar fi fost de 3,50%.

Universitatea Babeș-Bolyai avea încă din 2018 semnale de plagiat, dar le-a ignorat

În 2018, teza de doctorat a lui Lucian Bode a fost verificată cu un soft antiplagiat, scrie Emilia Șercan. Iar softul a indicat atunci un procent de similitudine de 18%, pe care însă îndrumătorul acestuia de doctorat, profesorul Adrian Ivan, nu l-a considerat ca fiind cuvinte sau bucăți plagiate, astfel încât teza a putut fi susținută public.

Numai că în raportul de acum 3 săptămâni, comisia de etică a UBB le-a considerat plagiat. „Printr-o solicitare în baza legii liberului acces la informațiile de interes public am obținut de la UBB o copie din 2018 a raportului iThenticate a tezei lui Lucian Bode.

Astfel, am putut constata că cele 1.923 de cuvinte certificate de Comisia de etică a UBB în 2022 ca fiind plagiate au fost identificate de iThenticate și semnalate ca similitudine încă din 22 august 2018. Pe lângă porțiunile de conținut certificate ca fiind plagiate, softul a identificat încă din 2018 și alte pasaje pe care le-am putut determina, în baza analizei proprii, ca fiind plagiate.

Totuși, aceste pasaje au fost ignorate de UBB și atunci, dar și acum”, susține Șercan.

Istoria unei teze ținute la secret

  • Începută în 2011, Lucian Bode și-a susținut teza de doctorat în 29 septembrie 2018, la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
  • Conducător de doctorat a fost Adrian Ivan, rectorul Academiei Naționale de Informații a SRI, care fusese anterior director al Departamentului de Studii Internaţionale şi Istorie Contemporană din UBB.
  • Teza a fost ținută la secret. UBB a respins solicitările jurnaliștilor de a consulta lucrarea pe motiv că fusese „publicată distinct”.

  • În 2021, Lucian Bode a informat universitatea că a publicat teza la editura CA Publishing, la care îndrumătorul Adrian Ivan fusese acționar. Jurnaliștii semnalează că volumul nu se găsește nici la biblioteci, nici în librării.
  • La începutul lui 2022, un sindicat din cadrul poliției a cerut ministrului să facă publică teza și a oferit o recompensă pentru cine reușea să găsească lucrarea.
  • În octombrie, USR a decis să transcrie teza, ce putea fi consultată la Biblioteca Națională doar pe un calculator fără internet. Ulterior, a sesizat Comisia de etică de la UBB și Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).
  • CNATDCU respinge solicitarea pe motive de formă, în timp ce UBB verifică teza și comunică, la 1 noiembrie, că Bode a plagiat doar 3% din lucrare, motiv pentru care nu recomandă retragerea titlului.
  • Pe 7 noiembrie, CNATDCU înregistrează o sesizare referitoare la teza lui Bode, conform G4Media. Citiți articolul integral despre plagiatul lui Lucian Bode pe PressOne