Embargoul UE pentru motorina rusească a intrat în vigoare. Cum va fi afectată România

Europa a interzis deja cărbunele rusesc și cea mai mare parte a țițeiului, în timp ce Moscova a tăiat majoritatea transporturilor de gaze naturale.

România și celelalte țări UE nu mai pot importa motorină din Rusia începând de duminică, zi în care a intrat în vigoare și plafonul de 100 de dolari pe baril pentru produsele premium din țiței vândut către țările non-occidentale.

Rusia a câștigat peste 2 miliarde de dolari din vânzările de motorină către Europa numai în luna decembrie a anului trecut, deoarece importatorii s-au aprovizionat suplimentar înainte ca interdicția să intre în vigoare pe 5 februarie, scrie Associated Press, arată Europa Liberă.ro.

Analiștii citați de AP spun că, într-o primă fază, ar putea exista o creștere a prețurilor la nivel mondial, pe măsură ce piețele se adaptează la aceste schimbări.

În plus, embargoul nu ar trebui să provoace o creștere prea mare a prețurilor dacă plafonul funcționează așa cum a fost prevăzut, iar motorina rusească continuă să curgă către alte țări.

La pachet cu interdicția, a intrat în vigoare și un al doilea plafon, al prețului la motorină. Acesta nu va avea însă efecte imediate, deoarece a fost stabilită la un preț apropiat de cel la care se tranzacționează în mod normal motorina rusească, însă va limita în viitor banii încasați printr-o creștere bruscă.

Ministrul Energiei dă asigurări


În cazul României, ministrul Energiei spune că nu există motive de îngrijorare deoarece au fost diversificate importurile în perioada în care aveau loc discuțiile privind impunerea interdicției de import.

„Da, România este o ţară care importă motorină. Nu, nu există motive de îngrijorare”, a spus Virgil Popescu, duminică, cu privire la etapa a doua a pachetului de sancţiuni împotriva Rusiei, care se referă la interdicţia importului de produse petroliere, precum motorina și kerosenul.

Într-o primă fază, embargoul Uniunii Europene a vizat ţiţeiul și a intrat în vigoare pe 5 decembrie 2022.

„Am purtat discuţii cu toţi marii importatori de pe piaţă şi concluzia este că fiecare şi-a diversificat sursele de aprovizionare, astfel încât să nu existe sincope în aprovizionare”, a completat ministrul.

„Veţi vedea că, la fel cum am depăşit cu bine embargoul asupra ţiţeiului rusesc care a început pe 5 decembrie 2022, vom depăşi cu bine şi embargoul asupra motorinei ruseşti”, a dat asigurări ministrul Energiei.

În plus, România nu mai poate importa motorină nici din Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia și Serbia, țări cărora le este interzis exportul de produse procesate din petrol rusesc, ca urmare a scutirii de la embargoul intrat în vigoare în 5 decembrie.

Compania Petrom, de exemplu, a transmis că a început de anul trecut să importe 500.000 de tone din surse non-rusești.

„India, Orientul Mijlociu sau (țări de la, n.red.) Marea Mediterană vor rămâne surse de aprovizionare și în 2023”, a spus Radu Căprău, un reprezentant al companiei, pentru Profit.ro.

Diversificarea


Consumul mediu anual de motorină al României era 5,9 milioane de tone la nivelul anului 2021.

O treime din necesar era importat din Rusia, iar restul era produs în cele trei rafinării din țară: Petromidia (KazMunaygas), Petrobrazi (OMV Petrom) și Petrotel (Lukoil).

În primele nouă luni ale anului trecut, România a importat 1,85 milioane tone, dintre care 1,25 milioane din Rusia, conform datelor INS (Institutul Național de Statistică).

O analiză Profit.ro arată că România trebuie să identifice în acest an surse alternative pentru cel puțin 80% din importurile de motorină efectuate anul trecut.

Cum a fluctuat prețul motorinei în România


Un litru de motorină standard se vindea duminică la prețuri între 7,61 și 7,69 de lei la benzinăriile din București, în timp ce motorina premium avea prețuri între 7,96 și 8,2 lei, conform platformei Monitorul Prețurilor a Consiliului Concurenței.

În urmă cu o lună, motorina standard se vindea între 7,45 și 7,48 de lei, iar motorina premium costa între 7,81 și 7,84 lei.

Prețurile au început să crească după invaziei Rusiei din februarie 2022, iar pe timpul verii un litru de motorină standard ajungea chiar și la 9,2 lei, conform platformei Peco Online.

UE importa 10% din Rusia


La nivel european, înlocuirea motorinei rusești și a altor produse petroliere rafinate se va face din Statele Unite, Orientul Mijlociu și India.

Motorina este esențială pentru economie, deoarece este folosită pentru alimentarea mașinilor, a camioanelor care transportă mărfuri, a echipamentelor agricole și a utilajelor din fabrici, iar la un moment dat Rusia a furnizat 10% din totalul necesarul al Europei, mai arată AP.

Interdicția intrată în vigoare duminică asupra motorinei rusești și a altor produse petroliere rafinate are ca scop reducerea dependenței energetice de Moscova și reducerea veniturilor din combustibili fosili, ca pedeapsă pentru invadarea Ucrainei.

Plafon de preț la motorină


Interdicția vine împreună cu un plafon de preț de 100 de dolari pe baril, convenit de Grupul celor șapte democrații aliate.

Plafonul de 100 de dolari pe baril pentru motorină, combustibil pentru avioane și benzină va fi aplicat prin interzicerea serviciilor de asigurare și de transport maritim de a manipula motorină cu un preț peste limită. Cele mai multe dintre aceste companii sunt situate în țările occidentale.

Acest al doilea plafon vine după cel de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc, care a intrat în vigoare în decembrie și care ar trebui să funcționeze în același mod. Atât plafonul pentru motorină, cât și cel pentru petrol ar putea fi înăsprite ulterior.

Principala problemă a Rusiei va fi acum găsirea de noi clienți, nu evitarea plafonului de preț.