Elveția a blocat vânzarea a aproape 100 de tancuri Leopard către Ucraina
Elveția a blocat compania de armament Ruag AG din a vinde aproape 100 de tancuri Leopard 1 într-o afacere care ar fi dus la trimiterea lor în Ucraina pentru războiul împotriva Rusiei, relatează Reuters și Bloomberg.
Guvernul elvețian a declarat miercuri că solicitarea companiei de armament este „incompatibilă” cu legislația țării, amintind de statutul de neutralitate care nu permite vânzarea de arme ce ar urma să ajungă într-o zonă de conflict.
Decizia se aplică pentru 96 de tancuri Leopard 1 deținute de Ruag AG, acestea aflându-se în depozitare pe termen lung în Italia după ce au fost scoase din uz. Dacă Elveția și-ar fi dat aprobarea pentru afacere, ele urmau să fie recondiționate în Germania și apoi trimise în Ucraina.
Amintim că Germania a aprobat transferarea de tancuri Leopard Ucrainei la începutul lunii februarie, la câteva zile după ce a luat aceeași decizie în privința modelului Leopard 2, succesorul său direct.
De ce vrea Ucraina chiar și tancuri Leopard 1
Deși ultimul tanc Leopard 1 a fost produs în 1984 de către compania germană de armament Krauss-Maffei, modelul rămâne în dotarea mai multor țări NATO. Majoritatea țărilor alianței au făcut tranziția spre modelul mai modern Leopard 2, însă asta înseamă totodată că sute de tancuri Leopard 1 se află în prezent în depozitele din Europa, putând fi trimise Ucrainei dacă sunt recondiționate.
Armata ucraineană a cerut tancuri Leopard încă de la începutul invaziei rusești, ele fiind dorite de conducerea militară de la Kiev datorită fiabilității lor, a lanțurilor de logistică și reparație mai scurte și a faptului că sunt mai ușor de întreținut decât modelele americane Abrams, de exemplu.
De altfel, Ucraina a ajuns chiar luna trecută la un acord cu compania germană Rheinmetall pentru a repara și construi tancuri pe teritoriul său.
Rheinmetall produce muniție, alte echipamente militare și, de asemenea, tancurile Leopard pe care Germania a decis să le trimită în Ucraina, pe care compania le produce împreună cu Krauss-Maffei Wegmann.
Elveția își reiterează neutralitatea militară
Deși tancurile Leopard 2 sunt, evident, mai eficace, analiștii militari notează că și predecesorul lor direct poate oferi armatei ucrainene un atu de mobilitate, mai ales în condițiile în care Rusia scoate de luni de zile din depozitele sale militare modele de fabricație sovietică mult mai vechi.
Guvernul elvețian și-a reiterat însă în luna martie a acestui an politica de neutralitate, declarând că nu își va schimba strategia de a refuza reexportarea armelor produse pe teritoriul său către alte state, în ciuda presiunii a numeroase țări care cer dreptul de a transfera armei Ucrainei.
De la începutul războiului, Elveția a primit cereri din partea Germaniei, Danemarcei și Spaniei pentru reexportul de material de război elvețian în Ucraina, dar toate aceste cereri au fost respinse.
Cu toate acestea, guvernul elvețian s-a aliniat sancțiunilor decise de Uniunea Europenă împotriva Rusiei și a cerut în mod repetat retragerea trupelor rusești din Ucraina.