Elevii care pot beneficia de tichete educaționale, neglijați de Guvern. Nu se știe când vor primii banii. Rodica Boancă (AUR) sesizează Ministerul Educației
Familiile aflate în dificultate beneficiază de un sprijin anual de 500 de lei pentru rechizitele sau hainele copiilor, potrivit unei Ordonanțe de Urgență din anul 2020. Deși la prima vedere este un proiect bun, implementarea acestei OUG este un real eșec: pentru anul școlar trecut, banii au fost virați abia în aprilie 2022, iar pentru anul acesta, se înregistrează întârzieri. Senatoarea AUR Rodica Boancă solicită Ministerului Educației să urgenteze virarea sumelor de bani pentru elevii care se încadrează la acest drept financiar – este inacceptabil să existe întârzieri, când acest ajutor reprezintă o gură de oxigen pentru familiile vulnerabile.
Prin programul „Sprijin educațional, pe bază de tichete sociale pe suport electronic, pentru elevii cei mai dezavantajați”, peste 300.000 de copii din medii defavorizate ar trebui să beneficieze de tichete educaționale. Dintre aceștia, mai puțin de jumătate au beneficiat până la această oră de sprijinul financiar: deși este jumătatea lunii noiembrie, Guvernul nu știe când va aloca banii necesari celor 200.000 de elevi care au dreptul să primească astfel de tichete,
Rodica Boancă a declarat că această situație este inacceptabilă. Senatoarea AUR, fost cadru didactic, a sesizat numeroase nereguli către Ministerul Educației de-a lungul activității sale parlamentare, începând de la probleme ce țin de accesul la educație și până la acordarea sprijinului financiar elevilor care provin din familii nevoiașe.
„Cu astfel de întârzieri, proiectul Sprijin educațional, pe baza de tichete sociale pe suport electronic, pentru elevii cei mai dezavantajați nu pare decât un nou eșec al Ministerului Educației și mai exact al fostei conduceri. Însă, puteți să îndreptați aceste neregulile, printr-o urgentare a virării sumelor de bani pentru elevii care se încadrează la acest drept financiar”, a subliniat senatoarea într-o sesizare transmisă Ministerului Educației.
Ea a solicitat răspuns la următoarele întrebări:
- La nivelul Ministerului Educației, se cunoaște această întârziere?
- Care este orizontul de timp în care credeți că această problemă se va rezolva, iar banii se vor vira?
- Ce măsuri aveți în vedere să implementați pe viitor, pentru a elimina astfel de situații?