După verdictul nefavorabil în cazul cu ANI, Clotilde Armand se confruntă acum cu o judecată penală pentru „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”

Tribunalul București a respins joi, 12 decembrie, contestația depusă de Clotilde Armand împotriva încheierii judecătorului de cameră preliminară de la Judecătoria Sectorului 1. În urma acestei hotărâri definitive, începe judecata pe fond a dosarului penal în care Clotilde Armand este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane. Fostul primar al Sectorului 1 riscă o pedeapsa cu închisoarea de 1 la 5 ani.

Solutia pe scurt: „În baza art. 347 C.proc.pen., respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de contestatoarea-inculpată Armand Clotilde-Marie-Brigitte, împotriva încheierii de şedinţă din data de 04.11.2024 pronunţate de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti – Secția Penală în dosarul nr. 12508/299/2024/a1. În temeiul art. 275 alin. (2) C.proc.pen., obligă contestatoarea-inculpată la plata sumei de 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de Stat. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 12.12.2024.”

Adio, Senat!

Cu doar o zi înainte, miercuri, 11 decembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis că fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, s-a aflat în incompatibilitate. Clotilde Armand contestase raportul întocmit de Agenția Națională de Integritate (ANI), în care era acuzată că s-a numit manager al unui proiect cu fonduri europene, mărindu-și indemnizația. Ca urmare, Clotilde Armand și-a pierdut și mandatul de senator.

Istoricul acuzațiilor

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată în aprilie 2024 de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru comiterea infracţiunii de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, fiind acuzată că s-a desemnat manager într-un proiect finanţat cu fonduri europene.

Clotilde Armand ar fi semnat, printre altele, o dispoziţie prin care şi-a majorat indemnizaţia de bază brută aferentă lunii iunie 2022, cu suma de 3.744 lei, pentru timpul lucrat în luna respectivă în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând totodată aducerea la îndeplinire a prevederilor dispoziţiei.

Acuzațiile ANI la adresa lui Clotilde Armand au fost formulate în luna noiembrie a anului 2022, după ce edilul Sectorului 1 a semnat dispozițiile prin care s-a numit manager al unui proiect finanțat din fonduri europene – și ar fi câștigat astfel, în mod necuvenit, 18.720 de lei.

Clotilde Armand – care a avut calitatea de ”suspect”, apoi cea de „inculpat” – a contestat în instanță raportul ANI, spunând că proiectul a fost verificat și aprobat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Edilul a susținut că avea dreptul la mărirea indemnizației și a cerut demisia conducerii ANI.