Dumitru Focșa (AUR) semnalează nereguli la Ministerul Sănătății, privind achizițiile de echipamente sanitare în pandemie

Achiziția de materiale, echipamente sanitare și medicamente în vederea gestionării pandemiei de Covid-19 de către CN Unifarm a fost urmărită îndeaproape de către deputatul AUR Dumitru Focșa, sesizând românii cu privire la posibile nereguli la achiziții făcute în primul an al pandemiei de Ministerul Sănătății. Mai mult, Focșa a solicitat ministrului Sănătății Alexandru Rafila și directorului CN Unifarm Bogdan Ghenciu numărul de comenzi de materiale, echipamente sanitare și medicamente au fost comandate și livrate. Potrivit deputatului AUR, măsurile întreprinse de Companie împotriva unor furnizori care nu au respectat condițiile contractuale, au fost inițiate cu întârziere și nu au condus la realizarea scopului achizițiilor efectuate, după răspunsul incomplet primit de la Ministerul Sănătății.

Materialele și medicamentele achiziționate în Rezerva Ministerului Sănătății sunt depozitate în depozitul CN UNIFARM SA în baza protocolului de custodie. Acestea sunt achizitționate din fondurile din rezerva bugetului de stat„, se arată în răspunsul Ministerului Sănătății.

Concluzia care se desprinde din cele prezentate este că resursele financiare ale CN UNIFARM SA, care constau în credite contractate special pentru starea de urgență, în vederea achiziționării de produse specifice combaterii pandemiei cu coronavirus, au fost gestionate defectuos, atât prin efectuarea unor achiziții de echipamente și materiale sanitare de la firme intermediare, la prețuri supraestimate, cât și prin efectuarea de plăți în avans, Compania nu a asigurat corespunzător și urgent rețeaua sanitară cu produse specifice combaterii pandemiei cu coronavirus. În acest context, deputatul AUR Dumitru Focșa a solicitat detalii cu privire la comenzile referitoare la materiale, echipamente sanitare și medicamente destinate combaterii pandemiei de Covid-19.

Prin modul de contractare a produselor specifice combaterii COVID, Compania nu a urmărit îndeplinirea scopului, respectiv de asigurare de urgență a necesarului de echipamente solicitate de unitățile sanitare beneficiare, iar plata avansurilor fără livrare imediata a produselor contractate a condus la gestionarea defectuoasă a fondurilor utilizate din creditele contractate. În perioada pandemică, ce alte comenzi de materiale, echipamente sanitare și medicamente specifice pandemiei de Sars-CoV-2 ați primit, în ce au constat aceste comenzi, cine le-a efectuat, de unde au fost achiziționate, prin ce procedură, și care a fost valoarea totală și defalcată a acestora. Totodată, În perioada 1 ianuarie 2020-1 noiembrie 2021, către ce entități private și instituții de stat, nominal, ați livrat materiale, echipamente sanitare și medicamente specifice pandemiei de Sars-CoV-2, și în ce cantități? Mai mult, ce înseamnă, concret, aparatura medicală, medicamentele și vaccinurile aflate astăzi pe stocul CN Unifarm SA?„, a punctat Focșa.