Dumitru Flucuș (AUR): Războiul dintre Ucraina și Rusia lovește în fermierii români
Deputatul AUR Dumitru Flucuș atrage atenția, într-o declarație politică, asupra impactului pe care l-au avut produsele agricole din Ucraina care, deși ar fi trebuit doar să tranziteze România, au rămas la noi în țară și au produs grave dezechilibre pe piața internă din cauza prețurilor mult mai mici.
Dumitru Flucuș a salutat disponibilitatea societății și a factorului politic de a ajuta dezinteresat Ucraina în toate domeniile în care a fost posibil, România punând la dispoziție porturile maritime și fluviale pentru ca Ucraina să își poată vinde cerealele.
„Am dat permisiunea camioanelor încărcate cu cereale din Ucraina să treacă pe șoselele noastre înspre Europa. În urma acestui trafic intens și de mare tonaj, în afara de aglomerație, șoselele au suferit avarii și serioase degradări”, punctează deputatul.
Însă, atrage atenția Dumitru Flucuș o parte din produsele agricole provenite din Ucraina, precum cerealele, laptele, ș.a., deși sunt neconforme, au ajuns să fie comercializate pe piața românească, în mod ilegal – fiind scutite de taxe vamale și având costuri de producție mai mici, aceste produse au dezechilibrat piața autohtonă, aducând grave prejudicii fermierilor români.
Fermierii români și producătorii de lapte au fost foarte afectați de acest importuri. Spre exemplu, culturile de cereale au avut de suferit din cauza secetei, iar scumpirea carburanților și a îngrășămintelor i-au pus în mare dificultate pe agricultorii români. În plus, aceștia cu greu au reușit să vândă cerealele la un preț care să acopere costurile de producție. Prin aceleași dificultăți trec și producătorii de lapte din România deoarece laptele neconform provenit din Ucraina și Bielorusia este preferat de procesatorii din țara noastră.
„În aceste condiții de concurență neloială, fermierilor români le sunt anulate contractele de achiziție a laptelui de către procesatori, dacă nu acceptă prețurile impuse de aceștia.
În această perioadă, fermierii români care s-au asociat în cooperative și livrează cantități mari de lapte primesc între 1,4 și 2 lei pe litrul de lapte. Fermierii mici primesc chiar mai puțin decât atât. Vara, prețul laptelui va scădea”, precizează deputatul AUR.
Dumitru Flucuș a făcut apel la decidenții politici să sprijine fermierii: statul trebuie să urmărească traseul produselor ucrainene care intră pe piața românească și să ia măsuri. În al doilea rând, fermierii români trebuie să primească compensații din partea statului român și al Uniunii Europene. „Este un interes strategic național să păstrăm în activitate fermierii români care, ca prin minune, s-au încăpățânat să reziste până acum”, a mai spus parlamentarul.