Dumitru Flucuș (AUR) propune măsuri pentru criza lemnului de foc. Peste 3,5 milioane de gospodării sunt afectate
Dumitru Flucuș a criticat măsura Guvernului de a plafona prețul lemnului de foc la 400 de lei/mc, arătând că aceasta nu a produs și nu va produce o îmbunătățire pentru gospodăriile care se încălzesc folosind lemnul de foc. Deputatul AUR a prezentat o serie de măsuri care, odată implementate, ar avea efecte pozitive inclusiv asupra mediului – una dintre ele face referire la a permite românilor din mediu rural să colecteze resturile vegetale din păduri.
Dumitru Flucuș a explicat că în România există peste 3,5 milioane de gospodării se încălzesc folosind lemnul de foc, iar dintre acestea foarte puține au au reușit să se aprovizioneze cu lemn de foc, fie din cauza prețului ridicat, fie din cauza lipsei unei cantități suficiente de lemn pe piață.
El a arătat că există o mare cantitate de material lemnos pretabil pentru a fi folosit ca lemn de foc, în păduri sau pe terenurile cu vegetație forestieră din afara fondului forestier național:
„Atunci când copacii cresc, crengile de jos care nu mai ajung la lumină se usucă și cad, alte crengi tinere luându-le locul mai la vârf. Este un proces normal de creștere a copacilor și a pădurilor. Aceste crengi uscate nu pot fi adunate de către populație. Deși până în anul 2010 acest lucru se făcea în mod firesc, acum, adunarea și transportul de crengi uscate reprezintă o infracțiune.
Materialul lemnos neutilizat constă, în afară de crengi uscate, în vârfuri de copaci, resturi de exploatare, buturugi, zoburi și altele. Acestea se regăsesc pe suprafețele parchetelor exploatate legal, în lungul drumurilor forestiere sau de tractor, precum și în șanțurile drumurilor, ori în păraie”, a explicat Flucuș.
Deputatul AUR a propus trei măsuri care le-ar permite cetățenilor să își asigure lemn de foc pentru sezonul rece:
- Efectuarea în regim de urgență a unor modificări legislative la nivel de Hotărâre de Guvern sau Ordin de Ministru care să permite Ocoalelor Silvice să emită documente de proveniență a materialului lemnos pentru aplicația SUMAL 2, pentru lemn de foc de foioase și rășinoase, categoria Grămezi-Crăci.
- Ocoalele Silvice Romsilva și cele private trebuie să acorde prioritate activității de marcare și întocmire a documentelor de transport în proprietățile particulare ale proprietarilor de fond forestier și a terenurilor acoperite cu vegetație forestieră din afara fondului forestier, astfel încât, cetățenii să se poată aproviziona cu lemn de foc în timp util!
- Pe termen mediu, propun modificarea prevederilor din Codul Silvic, modificări care să permită folosirea de către populație , în mod legal, a acestei categorii de lemn de foc, așa cum a fost până în anul 2010.
În acest fel nu doar că s-ar asigura păstrarea pădurilor și a zonelor limitrofe curate și ordonate, fără resturi de material lemnos, ci ar rezolva și problema cetățenilor care au nevoie de lemn de foc.