Dumitru Flucuș (AUR): Guvernul ar trebui să ofere subvenții producătorilor români. Cumpărăm foarte multe produse lactate din străinătate
Dumitru Flucuș a salutat inițiativa parlamentarilor PSD care reglementează informaţiile obligatorii ce trebuie inscripţionate pe eticheta laptelui de consum și a produselor lactate, în conformitate cu normele europene în vigoare, însă a atras atenția că acest proiect de lege rezolvă doar o mică parte din problema de fond. România importă în continuare foarte multe produse lactate din străinătate, iar dintre acestea foarte puține respectă normele de calitate. Soluția ar fi ca statul să sprijine producătorii români și să creeze puncte de desfacere pentru produsele locale.
Deputatul AUR consideră că legea propusă de PSD nu va avea efectul scontat și a explicat și de ce:
„Prin această lege se face un pas înainte, se urmăreşte o mai bună informare a consumatorilor prin etichetarea conţinutului produselor lactate, care este cantitatea de grăsimi vegetale sau de altă natură.
Această lege nu prevede, nu are aplicabilitate asupra producţiei obţinute în gospodăriile ţărăneşti ale oamenilor şi va avea efecte pentru îmbunătăţirea sănătăţii cumpărătorilor, a cetăţenilor.
Totuşi, este mult prea puţin, pentru că noi cumpărăm foarte multă mâncare şi produse lactate din străinătate. Acelea nu sunt etichetate aşa cum noi cerem acum.
Şi vreau să spun că ar fi mult mai util ca noi să dăm subvenţii producătorilor români; decât să cumpărăm mâncare şi să creăm un deficit economic foarte mare pentru ţara noastră, ne împrumutăm la dobânzi mari ca să cumpărăm mâncare, mai bine încurajăm producţia internă, să vindem noi mâncare altora şi să avem noi profit”, a declarat Flucuș.
Legea inițiată de PSD reglementează informaţiile obligatorii care trebuie inscripţionate pe eticheta laptelui de consum şi a produselor lactate, în conformitate cu Regulamentul European nr. 1169 din 2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011. De asemenea, se înfiinţează Registrul Laptelui, în cadrul direcţiei tehnice de specialitate din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în care operatorii economici trebuie să se înscrie pentru a putea desfăşura activităţi în domeniul procesării laptelui crud şi producţiei laptelui de consum şi a produselor lactate destinate comercializării.