Dumitrina Mitrea (AUR) a solicitat Ministerului Agriculturii să transmită cum va sprijini fermierii români, afectați de importurile de cereale din Ucraina. Ce a transmis MADR

Fermierii români au fost afectați de afluxul de cereale venit din Ucraina, care a perturbat grav piața de cereale. Agricultorii sunt forțați să găsească soluții pentru a-și vinde produsele pe alte piețe deoarece nu pot face față acestei concurențe neloiale. Ministerul Agriculturii a transmis, la solicitarea deputatei AUR Dumitrina Mitrea, informații cu privire la măsurile de sprijin destinate fermierilor români.

Dumitrina Mitrea, deputată AUR de Neamț, a atras atenția asupra faptului că, în urma conflictului iscat în vecinătatea țării, România a devenit un importator net dintr-un exportator net de cereale şi plante oleaginoase, fapt ce a pus fermierii români într-o situație dificilă. Prin România s-au tranzitat circa 9 milioane de tone de cereale şi o parte au fost cumpărate de traderi. Și mai grav este faptul că prin Portul Constanța a intrat în țară marfă neconformă.

În urma unei solicitări adresate Ministerului Agriculturii de către deputata AUR la începutul lunii martie, MADR a transmis următoarele:

„Conform Planului Național Strategic 2023-2027, aprobat prin Decizia de punere în aplicare a Comisiei Europene nr. C (2022) 8783 din 7 decembrie 2022, pentru anul 2023, în sectorul vegetal, fermierii vor beneficia de următoarele intervenții sub formă de plăți directe decuplate, şi anume:

  • Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității – cuantum unitar planificat – 96,47 euro/ha;
  • Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității – cuantum unitar planificat – 50,61 euro/ha;
  • Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri – cuantum unitar planificat – 46 euro/ha;
  • Scheme pentru mediu, climă şi bunăstarea animalelor;
  • Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil – cuantum unitar planificat – 56,28 euro/ha;
  • Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale) – cuantum unitar planificat – 76 euro/ha;
  • Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere şi hameişti – cuantum unitar planificat – 85,50 euro/ha”.

MADR a precizat că în sectorul vegetal, referitor la sprijinul cuplat pentru venit, conform sectoarele şi cuantumurile unitare planificate pentru anul 2023, sunt:

De asemenea, în ceea ce privește ajutoarele naționale tranzitorii (ANT) în sectorul vegetal, acestea se acordă în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Potrivit informațiilor, plafoanele maximale pentru anul 2023 sunt prezentate, astfel: