Dr. Valeria Herdea, președinte CNAS: 1% din populația României este pacient oncologic
Noul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Valeria Herdea, a prezentat luni ultimele date legate disponibile legate de impactul cancerului în România, precizând că în programul național de oncologie sunt înregistrați peste 200.000 de pacienți.
“O evaluare foarte scurtă a acestei perioade aduce în prim-plan o problemă zguduitoare: 1% din populația României este pacient oncologic. 204.722 de oameni sunt înregistrați în planul național. Este zguduitoare această cifră, pentru că reflectă, de fapt, un lucru foarte grav, acela că noi nu știm să mergem la medicul de familie”, a afirmat dr. Valeria Herdea, într-o conferință desfășurată la Senatul României despre cancerele legate de HPV.
Președintele CNAS a sugerat că unul dintre obiectivele mandatului său este creșterea numărului de asigurați care își fac controale anuale de sănătate.
“A fi asigurat îți dă și drepturi, dar îți dă și obligații. Sper ca în acest mandat pe care îl voi avea să am sprijinul dumneavoastră, al tuturor, și să putem să vedem acest deziderat: fiecare om, în luna lui de naștere, să meargă să se programeze la medicul lui de familie, și nu doar pentru veșnica problemă: ‘mă duc să îmi fac analizele’. Mergeți la un control, să pună cineva mâna pe abdomenul dumneavoastră, (…), pentru că așa o să putem să rezolvăm situația mult mai repede”, a explicat președintele CNAS, care a menționat că datele prezentate sunt doar “vârful aisbergului”.
Una dintre problemele sistemice este ponderea ridicată a populației fără asigurare de sănătate din România, a avertizat șefa CNAS.
Din 2022, persoanele fără asigurare de sănătate au acces gratuit la servicii de asistență medicală primară oferite de medicii de familie. La acel moment, Guvernul estima că circa 2 milioane de persoane din România nu aveau asigurare de sănătate.