Dr. Tudor Ciuhodaru: Frigul creşte riscul de infarct miocardic

Afecţiunea direct legată de frig, şi care chiar îţi pune viaţa în pericol, este hipotermia, după cum explică dr. Tudor Ciuhodaru (FOTO), medic primar medicină de urgenţă în cadrul Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului de Neurochirurgie Iaşi. „Printre semnele de alarmă ale hipotermiei se numără: frisoanele, piele rece, palidă, parestezii (amorţeli) la nivelul membrelor, tulburări de echilibru şi de vorbire, bradilalie, bradipsihie, somnolenţă asociată unor respiraţii superficiale şi cu frecvenţă joasă, bradicardie, puls imperceptibil, urmate de confuzie, halucinaţii şi comă – urmate de ,,moartea albă”, a explicat acesta. De notat sunt şi degerăturile, care se manifestă cel mai des la nivelul extremităţilor: mâini, picioare, nas, urechi. Deci, este rezonabil să-i spui copilului tău să-şi închidă geaca iarna ca să nu răcească, dacă te gândeşti la degerături sau hipotermie. 

Dar răcelile, virozele şi gripele nu le faci doar pentru că afară e frig, arată experţii de la Asociaţia Americană a Inimii (American Heart Association). „Este multifactorial. Nu te îmbolnăveşti doar pentru că e vremea rece”, a spus Dr. Virginia Banks, de la Northeast Ohio Infectious Disease Associates, din Youngstown, SUA. „Există o mulţime de variabile”, care contribuie la asta, a explicat ea.

De ce şi cum faci gripă, viroze, răceli

În primul rând, virusurile pot supravieţui şi se pot reproduce mai uşor în aerul rece şi uscat al iernii. În plus, vremea rece ţine oamenii la adăpost, iar virusurile se pot răspândi mai uşor în spaţii închise. Şi, deşi cercetările de laborator sugerează că temperaturile scăzute pot face celulele imune mai puţin eficiente, a spus Banks, în cele din urmă, virusurile – nu vremea rece – sunt cele care te îmbolnăvesc. În timp ce multe virusuri respiratorii diferite pot provoca răceala comună, rinovirusurile sunt cel mai frecvent declanşator pentru aceste episoade,

 » Aflați mai multe informații aici.