Dosar de politician: Silviu Mănăstire, secretar general adjunct al PNL, și-a agresat iubita acum doi ani. De ce a primit ordin de restricție: A lovit-o cu palmele peste față, a strâns-o de gât și a amenițat-o că o omoară

În iulie 2020, prin decizie definitivă a Tribunalului București, actualul secretar general adjunct al PNL, fostul jurnalist Silviu Mănăstire, a fost obligat ca, timp de două luni, să nu se apropie de iubita sa la o distanță mai mică de 300 de metri. Măsura a fost luată după ce, în noaptea de 14 mai 2020, femeia fusese agresată de Mănăstire, pe atunci realizator al unei emisiuni de televiziune.

De-a lungul timpului, mai mulți reprezentanți ai liberalilor, în frunte cu președintele formațiunii, Nicolae Ciucă, au condamnat, în mod public, fenomenul violenței împotriva femeilor, în România. Contactată printr-un mesaj privat pe contul de Facebook, victima nu a răspuns. La rândul său, Mănăstire s-a rezumat să declare că ”(…) din păcate de data asta nu ai subiect. Ne-am certat și ne-am împăcat după 2 săptămâni…”

Drept urmare, completul de judecată a decis instituirea unui ordin de protecţie împotriva lui Mănăstire, acesta fiind obligat să păstreze o distanţă minimă de 300 de metri faţă de femeie, reşedinţa acesteia şi locul ei de muncă. De asemenea, i s-a mai interzis să aibă vreun contact cu reclamanta, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod.

Inițial, în primă instanță, la Judecătoria Sectorului 1, cererea de instituire a ordinului de protecție, cerută de victimă, fusese respinsă.

Din datele disponibile în cele două sentințe, fond și apel, mai reiese că, după ce au fost chemați de victimă la fața locului printr-un apel la numărul de urgență 112, cei care instituiseră un ordin de protecție provizoriu împotriva lui Mănăstire au fost polițiștii. În acest ordin se menționa că ”la data de 14.05.2020, pârâtul Mănăstire Silviu a lovit-o pe intimată, în mod repetat cu palmele peste față, a strâns-o de gât, împiedicând-o să respire, a împins-o peste o masă și a amenințat-o că o omoară, în timp ce se aflau la locuința situată în București (…)” În aceleași sentințe mai este menționat că, în fața organelor de poliție, femeia a declarat că ”între părți au existat în mod constant neînțelegeri însă intimata nu a rupt relația deoarece pârâtul i-ar fi luat cartea de identitate și a șantajat-o emoțional.”

A doua zi, ordinul de protecție provizoriu a fost confirmat de către un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1. În vederea instituirii unei măsuri pe o durată mai lungă, femeia a depus, apoi, o acțiune ce a ajuns pe masa instanței de judecată. La dosarul cauzei s-a aflat și un certificat medico-legal din care a rezultat că femeia ”a suferit leziuni traumatice care s-ar fi putut produce la data de 14.05.2020 prin lovirea cu un corp dur care nu necesită zile de îngrijire medicală.” (fragment din aceeași sentință a Tribunalului București). La procese, Mănăstire nu a fost prezent, fiind reprezentat de avocați din oficiu.

Absolvent al unui Liceu Teologic, Silviu Mănăstire a fost, inițial, jurnalist în Cluj-Napoca, iar apoi a venit în București, unde a devenit cunoscut ca realizator al emisiunii Dosar de politician de la postul B1TV. Un apropiat al actualului ministru al Afacerilor Interne, Lucian Bode, Mănăstire a ieșit din presă, fiind numit, în august 2022, secretar general adjunct al PNL. Aici este subordonat direct, pe linie de partid, lui Bode, căruia i-a fost consilier în 2012. Contactat de G4Media.ro, Bode nu a oferit o reacție legată de existența acestui incident.

Jurnaliștii de la captura.ro au scris faptul că, în luna numirii din PNL, ”Fiind implicat într-o altercație nocturnă la un restaurant din centrul Capitalei și aflat sub influența alcoolului, Mănăstire a încercat astfel să intimideze câțiva polițiști.” În replică, Mănăstire declara despre că ”Polițistul a înțeles greșit. Eu i-am spus că sunt secretarul general adjunct al PNL Ilfov, asta era funcția acum două săptămâni. E și vina mea că, obosit fiind, am semnat actele fără să le verific atent. Vă dați seama, eram obosit. Incidentul a avut loc la 1 noaptea, iar noi ne-am întins cu poliția până la 4 dimineața.” La câteva zile după acest conflict, Mănăstire a fost avansat în PNL în funcția de secretar general adjunct la nivel național.

În ultimii ani, PNL și reprezentanți de la vârful acestei formațiuni politice au condamnat fenomenul violenței domestice și au propus măsuri care să împiedice agresiunile împotriva femeilor.
Astfel, anul trecut, premierul Nicolae Ciucă, președinte al PNL, a transmis opiniei publice, de Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor: „Condamn cu fermitate violenţa împotriva femeilor şi comportamentul abuziv, discriminatoriu, intolerabile pentru o societate democratică, bazată pe respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.”

Zilele trecute, senatoarea Alina Gorghiu declara că ”violenţa domestică rămâne o realitate tristă pentru România anului 2022. (…) prin extinderea instrumentelor de prevenţie şi control eficiente, victimele violenţei domestice, aparţinătorii, societatea vor fi mai în siguranţă”.

Deputatul Raluca Turcan afirma, în 2021, că ”Violenţa domestică constituie una dintre cele mai grave probleme sociale la nivel global. În România, acest fenomen este puţin raportat, însă cifrele pe care le avem ne spun că 94% dintre victimele violurilor raportate în 2020 sunt femei şi fete şi 92% dintre victimele agresiunilor sexuale sunt tot femei şi fete.”

Întrebată de G4Media.ro cum comentează faptul că un membru din conducerea unui partid a fost agresiv față de iubita sa, Turcan a răspuns: ”Nicio astfel de faptă nu poate fi apărată. Din păcate, una dintre consecințele pandemiei a fost creșterea numărului de cazuri de violență domestică”. Referitor la posibila demisie/demitere a unui astfel de politician, Turcan a spus că ”Este un fapt reprobabil și este o chestiune de decizie la vârful partidelor”.