Dorinel Cosma (AUR) l-a interpelat pe ministrul Muncii privind creșterea salariului minim: Românii sunt condamnați la sărăcie şi excluziune socială
Datele Institutului Național de Statistică pentru anul 2021 arată că 23% dintre români nu își permit un trai decent, dublu față de țările dezvoltate din Europa de Vest. Vorbim despre 4,5 milioane de români care trăiesc în sărăcie, însă este posibil că procentul să fie în creștere, ținând cont de inflație și de criza energetică din ultima perioadă. În acest context, senatorul AUR Dorinel Cosma l-a interpelat pe ministrul Muncii, Marius Budăi, în vederea adoptării unor măsuri privind creșterea salariului minim, astfel încât acesta să le asigure cetățenilor un nivel de trai decent. Răspunsul transmis arată că actuala guvernare este decuplată de la realitatea din țară: nu există măsuri concrete care să sprijine populația vulnerabilă.
Senatorul Dorinel Cosma arăta, în interpelarea adresată ministrului Budăi, că valoarea estimată a coşului minim de consum este de 2.708 lei pe lună pentru o singură persoană, în timp ce salariul minim este de 2.550 de lei brut. Un calcul simplu relevă faptul că acest venit nu poate acoperi cheltuielile reale pentru anul 2022 ale cetățenilor. „Românii sunt condamnați la sărăcie şi excluziune socială. Institutul Naţional de Statistică, organismul abilitat prin legea 174/2020, nu a fixat valoarea coșului nici în 2020, nici în 2021 , lucru care influențează politica socială a guvernaților”, a precizat Cosma, care susține că statul este obligat sa ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială.
Ministerul Muncii a comunicat că, în ceea ce privește creșterea salariului minim, există prevederi legale la nivel național și sunt în proces de elaborare anumite proiecte, inclusiv la nivelul Uniunii Europene, după cum urmează:
Creșterea salariului minim brut la valoarea de 2,550 lei de la 1 ianuarie 2022: Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1071/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe țară garantat în plată începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată a fost stabilit la suma de 2.550 de lei lunar.
Limitarea duratei de aplicare a salariului minim pentru o persoană la maximum 24 de luni, timp în care angajatorul va beneficia de sprijin din partea statului pentru calificarea angajatului salarizat la nivelul salariului minim: Potrivit Art. V din Ordonanța de Urgență nr. 142/2021, începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, salariatul va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Aceste prevederi se aplică şi pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe tara garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022.
Negocieri cu sindicatele şi patronatele în vederea stabilirii unui mecanism predictibil de creștere a salariului minim pe economie. În data de 28 octombrie 2020 Comisia Europeană a lansat propunerea de Directivă privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Propunerea vizează îmbunătățirea condițiilor de viaţă si de muncă în Uniune prin intervenția pe trei axe: îmbunătățirea adecvării salariilor minime statutare (acolo unde promovarea negocierii colective în statele membre si o mai bună aplicare și monitorizare în toate statele membre. Proiectul nu obligă statele membre să introducă minime statutare și nici nu stabilește un nivel comun al salariului minim.
Totodată, Ministerul Muncii a precizat că în Planul Naţional de Redresare si Rezilienţă este prevăzută elaborarea unui mecanism obiectiv pe baza căruia să fie stabilit, începând cu anul 2024, salariului minim brut pe ţară garantat în plată, în linie cu orientările în actualul proiect de Directivă pentru stabilirea salariului minim la nivelul Statelor membre (2020/0310/COD). Toate aceste măsuri sunt însă la stadiul de proiect/negocieri, nu există deocamdată un calendar privind adoptarea sau aplicarea lor.