Dorinel Cosma (AUR): criză acută de medici de familie în județul Botoșani. Ce face Ministerul Sănătății, dacă peste 10 ani nu vom mai avea medici de familie în România?

Radiografia sistemului de sănătate românesc: criză acută de medici, la nivel național, concentrarea acestora în București și câteva județe, pregătirea deficitară în timpul rezidențiatului. La ora actuală, peste 1.500 de localități din România au deficit sau lipsă de medici de familie. În aceste condiții, țara noastră are nevoie urgentă de peste 2.000 de medici de familie pentru a pune punct crizei din sistemul de sănătate. Senatorul AUR Dorinel Cosma semnalează și în județul Botoșani o criză acută de medici de familie, adresându-se ministrului Sănătății Alexandru Rafila în vederea adoptării unui plan pentru dezvoltarea resurselor umane în sănătate la nivelul județului, care reprezintă un jalon și în PNRR.

Domnule ministru, care este numărul exact al medicilor de familie la nivelul județului Botoșani, potrivit datelor pe care le dețineți și care este deficitul de medici de familie la nivelul mediului rural din județ? Totodată, care este numărul de rezidenți care au optat pentru această specialitate în ultimii trei în județul Botoșani și ce strategii aveți în vedere, dar și ce măsuri preconizați pentru remedierea acestei situații în județul Botoșani?”, a întrebat senatorul AUR Dorinel Cosma.

Principala cauză a crizei de profesioniști în sănătate este migrația personalului din sănătate. 47.500 de medici, asistenți medicali și moașe, medici dentiști, farmaciști au solicitat, doar în perioada 2010–2016, certificate de conformitate, documente necesare pentru a lucra într-unul din statele Uniunii Europene.

Numărul insuficient de medici de familie în multe zone din țară înseamnă scăderea speranței de viață, fapt ce menține România pe ultimele locuri în clasamentul Uniunii Europene privind speranța de viață.

În România există 424 de localități unde nu există niciun medic de familie, iar 1.098 de localități au acest necesar neacoperit. Acum 10 ani existau aproximativ 12.000 medici de familie în relație contractuală cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, iar acum au mai rămas sub 10.000. Mai mult, aproape jumătate din medicii de familie – 47% au peste 60 de ani, deci vor ieși la pensie peste câțiva ani. Medicii de familie sub 35 de ani reprezintă doar 2,2% din totalul la nivel național. Analizând datele, rezultă că peste 10 ani aproape nu vom mai avea medici de familie în România.