Dorel Acatrinei (AUR): România nu este pregătită să absoarbă atât de mulți bani europeni din cauza incompetenței. Ce face Ministerul Investițiilor?
România nu a început absorbția celor 30 de miliarde de euro bani europeni alocați pentru perioada 2021-2027. Cele 16 Programe Operaționale prin care României îi vor fi alocate fonduri europene s-au finalizat la finalul lunii iunie. La trei ani de la prima negociere. Dacă nu vor fi aprobate până la sfârșitul anului, România riscă să piardă miliarde. Deputatul AUR Dorel Acatrinei a solicitat ministrului Investițiilor și Proiectelor Sociale, Marcel Boloș, soluții pentru recuperarea întârzierilor în absorbția fondurilor europene.
În răspunsul oferit de ministrul Marcel Bolos nu sunt specificate soluții concrete pentru depășirea acestei crize, susținând că termenul de aprobare a Programelor Operaționale este până la finalul anului 2022. Acatrinei se întreabă dacă este vorba de incompetență sau dezinteres din partea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Sociale.
,,Referitor la Programele Operaționale subsecvente Acordului de Parteneriat 2021-2027, cele 16 programe urmează să fie transmise oficial Comisiei Europene după un calendar agreat de comun acord. Termenul de aprobare a Programelor Operaționale este până la finalul anului în curs, fapt ce va permite lansarea ghidurilor solicitanților”, se arată în răspunsul oferit de ministrul Investițiilor și Proiectelor Sociale Marcel Bolos.
Deputatul AUR Dorel Acatrinei susține că lipsa proiectelor mari, pe regiuni, pentru a accesa bani europeni ne aduce în situația de a afirma că țara noastră se confruntă și în prezent cu o problemă de organizare, întrucât nu există o viziune de dezvoltare de ansamblu pentru România. Acatrinei reamintește că deși PNRR are suficiente condiționalități care afectează mai multe categorii sociale, România avea planificată îndeplinirea a peste 200 de investiții, 215 reforme și nu s-a realizat până acum niciunul dintre obiectivele PNRR.
România a transmis Comisiei Europene varianta finală a Acordului de Parteneriat pentru perioada de programare 2021-2027, al treilea exercițiu financiar prin care statul român va beneficia de fonduri europene.
Comisia Europeană oferă pentru acest interval, prin politicile de coeziune, peste 390 de miliarde de euro pentru statele membre UE. Prioritățile sunt: tehnologiile verzi și tranziția digitală, urmate de mobilitate, incluziune socială și dezvoltarea regională din interiorul fiecărei țări.