Dorel Acatrinei (AUR) împiedică un dezastru ecologic de amploare în județul Suceava
Deputatul AUR Dorel Acatrinei s-a opus, încă de la început, acordării autorizației integrate de mediu pentru groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș. Acatrinei a transmis o serie de interpelări către Ministerul Mediului cu privire la acest caz și s-a alăturat demersurilor care au avut loc la nivel local, însă statul dă asigurări că proiectul nu va distruge una dintre cele mai frumoase zone din țară. Construirea gropii în județul Suceava a declanșat procesul de eroziune, iar apa a creat crevase mai înalte de 2 metri în timp ce betonul turnat pentru a direcționa apa a fost spulberat. Acatrinei a mai clamat și efectele negative pe care le-ar putea avea groapa respectivă asupra Bucovinei ca zona turistică, atenționând că dezastrul ecologic poate să fie dublat de un dezastru economic.
În urma dezbaterii publice desfășurată la începutul anului la Vatra Dornei, numeroși locuitori din zonă precum și asociațiile civice, care sunt împotriva acestui proiect, au adus dovezi concrete prin care demonstrau că distanțele dintre depozit și locuințele din zonă nu respectă reglementările legale. Nu este și acesta un motiv întemeiat pentru a reanaliza oportunitatea eliberării acordului APM Suceava necesar pentru punerea în funcțiune a acestui depozit?
După ce a primit nenumărate răspunsuri evazive din partea Ministerului Mediului, deputatul AUR se adresează cu această speță către prim-ministrul Nicolae Ciucă, solicitându-i expres răspuns la următoarele întrebări:
,,Domnule prim-ministru, se va respecta legea la emiterea autorizației integrate de mediu pentru groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș? Care este data la care veți înlătura riscurile semnificative de mediu din Pasul Mestecăniș și veți reda Bucovinei mândria de a reprezenta o zonă turistică apreciată în țară și în străinătate? Când va fi mutată gropa de gunoi din Pasul Mestecăniș într-o altă locație?”, a întrebat deputatul AUR Dorel Acatrinei.
Condiția celor 1.000 de metri față de o zonă de agreement de talia celei din Pasul Mestecăniș, a unei ferme de animale și a unui canton silvic sunt suficiente pentru aplicarea legii și respingerea acordării autorizației integrate de mediu, susțin locuitorii.
Ne întrebăm cum a fost posibil ca autoritatea de management a proiectului să dea aviz pozitiv acestui proiect ținând cont că acest depozit trebuie să deservească o populație însumată de 150.000 locuitori, iar în zona Pojorița – Vatra Dornei, conform informațiilor puse la dispoziție de Consiliul Județean, nu sunt nici macar 100.000 de locuitori. Cifra actuală exactă este de 89.159 de locuitori.