Dorel Acatrinei (AUR), către Guvern: Când veți aplica articolul 8 din Legea educației și veți aloca 6% din PIB educației?

Deputatul AUR Dorel Acatrinei a afirmat că, dacă în următoarea perioadă Guvernul refuză să aloce acei 6% din PIB, așa cum este specificat în art.8 din Legea Educației, înseamnă că proiectul „România educată” este un eșec de proporții. PSD-PNL și UDMR au transformat „România educată” într-o țară în care legile nu mai sunt respectate.

Dorel Acatrinei l-a interpelat pe șeful Executivului și a cerut să primească un răspuns clar la întrebarea: când veți aplica articolul 8 din Legea educației și veți aloca 6% din PIB educației? Deputatul a reiterat faptul că protestele profesorilor sunt îndreptățite și arată eșecul actualei guvernări.

În context, acesta a reamintit că noile Legile ale Educației vor avea efecte grave asupra dezvoltării tinerelor generații, atât în plan cognitiv, cât și în plan psihologic. Coaliția de guvernare a demonstrat încă o dată că este complet decuplată de la realitate. Dorel Acatrinei a subliniat că „dacă vrem un învățământ performant, trebuie să redăm demnitatea profesorilor! Profesorii, învățătorii, dascălii trebuie să beneficieze de salarii demne, pentru că la temelia viitorului, pe care ni-l dorim bun cu toții, stă cu siguranța o bună educație!”.

Deputat a reamintit că AUR a venit cu propuneri pentru educație:

„AUR propune un sistem de învățământ responsabil, în care si școlile teoretice, și cele profesionale, și cele vocaționale sau pedagogice să-și aibă rolul lor bine definit în modelarea societății românești și respectarea legii privind finanțarea educației”.

Precizăm că, potrivit Legii educației din România, articolul 8 face referire la finanțarea educației:

„Pentru finanțarea educației naționale se alocă anual din bugetul de stat și din bugetele autorităților publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv. Suplimentar, unitățile și instituțiile de învățământ pot obține și utiliza autonom venituri proprii. Pentru activitatea de cercetare științifică se alocă anual, de la bugetul de stat, minimum 1% din produsul intern brut al anului respectiv”.