Doi din cinci români nu au reușit să termine nici măcar liceul. Adevărul pe care l-a scos la iveală recensământul
Populația rezidentă a României a scăzut la 19 milioane de locuitori. Recensământul a mai scos la iveală și că 40% dintre români nu au nici măcar studii medii, în timp ce doar 16% au studii superioare.
Recensământul din 2022 a scos la iveală unele informații surprinzătoare, dar și altele pe care le cunoșteam, însă care nu erau confirmate. Potrivit datelor culese anul trecut, populația rezidentă a României este de puțin peste 19 milioane de locuitori.
Aceleași date relevă că județele Ilfov, Suceava și Bistrița-Năsăud au o populație mai mare decât la recensământul din 2011. Brașovul este singurul județ din țară care a rămas cu aceeași populație, iar toate celelalte au o populație mai mică decât în urmă cu un deceniu. Chiar dacă populația României a îmbătrânit, în acest moment nu este o problemă, însă tendința este de natură să creeze îngrijorare.
„Populația a îmbătrânit, ponderea populației în vârstă a crescut, respectiv a populației peste 65 de ani, a crescut cu trei puncte procentuale comparativ cu acum 10 ani, de la 16 %, la 19 %. Ponderea populației tinere până în 15 ani a scăzut, nu foarte mult, dar a scăzut și ea. Cea mai mare pondere, de fapt, o reprezintă populația adultă, ceea ce este un lucru bun, deocamdată. Problema va fi când această categorie va îmbătrâni”, a explicat Mihaela Pâtea, director adjunct al Direcției Județene de Statistică Brașov.
Olimpicii români sunt doar vârfuri
Cel mai îngrijorător, însă, din punctul de vedere al directorului adjunct al Statisticii brașovene și nu numai, este structura populației din punct de vedere al instruirii, așa cum rezultă din datele culese la recensământ.
„Populație cu studii superioare, respectiv cu diplomă de studii superioare, avem la nivel național 16 %. La recensământul anterior au fost 13 %, deci doar trei puncte procentuale în total populație avem creștere în 10 ani în privința populației cu studii superioare. A crescut și ponderea populației cu studii medii, de la 40 la 43 %, deci tot cu trei puncte procentuale, dar în continuare avem 40 % populație care se oprește la nivel gimnazial, din punct de vedere al educației”, a mai precizat Mihaela Pâtea.
Chiar dacă România se laudă cu mulți olimpici, aceștia sunt vârfuri apărute ca prin minune. Marea pătură a populației țării noastre este slab instruită, o explicație a poziției pe care o ocupă țara noastră în Uniunea Europeană, ca putere economică.
Mai mult de atât, o bună parte din populație este analfabetă funcțional, adică nu reușește să înțeleagă un text pe care îl poate citi. Această categorie nu putea fi scoasă în evidență de recensământ, dar înseamnă încă un procent care trage în jos economia țării, potrivit specialiștilor.