Doar 0,3% din dozele de vaccin au fost administrate în cele mai sărace țări

Companiile farmaceutice au fost ajutate de investiții guvernamentale monumentale, iar țările bogate au captat o parte covârșitoare a beneficiului. Doar 0,3% din dozele de vaccin administrate la nivel global au fost administrate în cele mai sărace 29 de țări, unde locuiesc aproximativ 9% din populația lumii.

Producătorii de vaccinuri afirmă că o soluție este deja la îndemână, deoarece extind agresiv liniile de producție și contractează cu omologii din întreaga lume pentru a produce miliarde de doze suplimentare. În fiecare lună, între 400 și 500 de milioane de doze de vaccinuri de la Moderna, Pfizer și Johnson & Johnson sunt acum produse, potrivit unui oficial american cu cunoștințe de aprovizionare globală.

Dar lumea nu este nici pe departe aproape de a avea suficient. Sunt necesare aproximativ 11 miliarde de doze pentru a vaccina 70% din populația lumii, estimează cercetătorii de la Universitatea Duke.

Cu toate acestea, până acum, doar o mică parte din aceasta a fost produsă. În timp ce producția globală este dificil de măsurat, firma de analiză Airfinity estimează totalul până acum la 1,7 miliarde de doze.

Problema este că multe materii prime și echipamente cheie rămân insuficiente. Și nevoia globală de vaccinuri s-ar putea dovedi mult mai mare decât se estimează în prezent, având în vedere că coronavirusul prezintă o țintă în mișcare: dacă apar noi variante periculoase, care necesită vaccinuri de rapel și vaccinuri reformulate, cererea ar putea crește dramatic, intensificând ca fiecare țară să se blocheze aprovizionarea pentru proprii săi oameni.