Disperarea crescătorilor de porci Bazna și Mangalița

Asociația crescătorilor de suine autohtone Bazna și Mangalița cu sediul în Arad atrage atenția că întreaga activitate a fermierilor este blocată, cu risc de faliment, din cauza că noile măsuri de biosecuritate a fermelor așteaptă să fie aprobate de ANSVSA, de patru luni.

Ing. Costina Maria Dan (foto), secretarul general al asociației, a explicat că programul de livrare a purceilor a fost ciuntit și modificat, dar acum este bun și în folosul fermierilor. Crescătorii de suine sunt de acord cu suma de 1.200 de lei care se oferă pe scroafă cu condiția ca fermele să fie persoane juridice și să vândă minim 4 purceluși la fiecare scroafă.

Nu se mai dau nici acordurile inter-județene

”Programul este bun așa cum e, dar aici apare o altă mare problemă: ordinul nr. 20, privind măsurile de biosecuritate, ne blochează tot programul, de patru luni. Noi am vrea să fie modificat, conform propunerilor înaintate de ANSVSA care stau pe site de mai multe luni”, spune Costina Maria Dan.

În aceste condiții fermele nu pot deveni exploatații de tip A. În consecință, dacă nu sunt de tip A, fermele nu au dreptul să se înscrie în programul de livrare a purceilor și pierde toată lumea. Fermierii trag un semnal de alarmă și spun că toți se află într-o situație foarte gravă, fiindcă este blocată întreaga activitate. De aici derivă și faptul că nu se mai poate face livrarea purcelușilor, fiindcă nu se mai dau acordurile inter-județene, iar de câteva luni sunt și mai restricționate livrările, astfel, fermierii riscă să ajungă fără prea mari probleme în faliment.

”Ca să poți vinde un porc dintr-un județ în altul, îți trebuie acel acord, unul cere, iar celălalt oferă, dar nu se mai dau acordurile inter-județene. Atunci nu numai livrarea purceilor,

 » sursa: ziuadevest.ro