Discuție telefonică Macron-Biden, divergențe pe tema Taiwanului în comunicatele oficiale
Emmanuel Macron a vorbit joi la telefon cu președintele american Joe Biden, au anunțat Elysée și Casa Albă, care au publicat însă declarații separate despre Taiwan, la zece zile după comentariile președintelui francez, criticate de aliații săi occidentali, relatează agenția Reuters, citată de boursorama.com.
Într-un interviu publicat de Politico și Les Echos, Emmanuel Macron a declarat că Europa nu are niciun interes să accelereze criza legată de Taiwan și că ar trebui să urmărească o strategie de autonomie strategică față de SUA și China pentru a deveni un „al treilea pol”.
Aceste remarci au fost făcute la finalul unei vizite în China, destinată inițial să arate unitatea Uniunii Europene în fața Beijingului, președintele executivului european Ursula von der Leyen însoțindu-l pe Emmanuel Macron, dar care în cele din urmă a ilustrat divergențele din cadrul UE și a provocat furia Washingtonului.
Relatând discuția dintre Emmanuel Macron și Joe Biden, Elysée nu a menționat direct Taiwanul în comunicatul său, afirmând doar că Franța și SUA sunt ambele dornice să „sprijine dreptul internațional, inclusiv libertatea de navigație, în regiunea Indo-Pacific”.
Declarația Casei Albe contrastează cu cea a președinției franceze, care a relatat că cei doi lideri „au reafirmat importanța menținerii păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan”.
Deși majoritatea comentariilor lui Emmanuel Macron de la începutul acestei luni nu au fost fără precedent, faptul că au venit într-un moment în care China desfășura exerciții militare în jurul Taiwanului și tonul adoptat de președintele francez au deranjat mai multe țări est-europene.
Multe guverne de pe flancul estic al UE prețuiesc legăturile cu SUA, mai ales având în vedere rolul-cheie pe care Washingtonul l-a jucat în sprijinirea Ucrainei de când Rusia și-a început ofensiva anul trecut.
Occidentul a fost, de asemenea, iritat de lipsa unui apel la menținerea status quo-ului în regiune în timpul vizitei lui Emmanuel Macron în China, care consideră Taiwanul o provincie disidentă și nu exclude folosirea forței pentru a integra în China.
În timp ce diplomații francezi au încercat să minimalizeze remarcile lui Macron și să limiteze pagubele, faptul că Palatul Elysée nu a menționat în mod explicit Taiwanul în declarația publicată joi este posibil să provoace noi valuri.
Președinția franceză a precizat că Emmanuel Macron i-a prezentat lui Joe Biden „rezultatele obținute” în timpul călătoriei sale în China, fără a da alte detalii.
În declarația sa, spre deosebire de cea a Casei Albe, Elysée a mai spus că China are un rol de jucat pentru a contribui la încheierea conflictului ucrainean pe termen mediu.