Directorul AJOFM Arad: Muncitorii români au ajuns să fie discriminați la angajare
Muncitorii români au ajuns să fie discriminați la angajare, spune directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Arad – Marinel Hențeș. Acesta spune că eforturile agenției de a angaja forță de muncă calificată se lovește de dorința angajatorilor de a avea muncitori din alte țări, care cer salarii mai mici. Marinel Henteş vorbește de discriminarea muncitorilor români în fața celor din străinătate, confrom Europa Liberă.
Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Arad – Marinel Hențeș: „Se creează discriminare, pentru că oamenii calificați din România nu prea îi găsești să se angajeze cu 500-600 de euro net”
„Pentru că noi cunoaștem locurile de muncă vacante și nevoia acestor anagajtori, noi le trimitem români. Români care, în proporție de 95-98%, sunt respinși pe motiv că nu corespund posturilor, cu toate că au aceeași calificare ca și persoanele care sunt importate.
În felul acesta se creează discriminare, pentru că oamenii calificați din România nu prea îi găsești să se angajeze cu 500-600 de euro net, deci nu prea lucrează calificații pe această sumă.
Și acesta este motivul principal pentru care muncitorii străini sunt avantajați. Din punctul meu de vedere, este un fenomen care descurajează munca românilor și, sigur, îi pune în situații de inferioritate”, a explicat directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Arad – Marinel Hențeș.
La nivelul județului Arad, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă are 1.381 de posturi vacante, însă directorul instituţiei atrage atenţia că multe dintre acestea sunt declarate vacante de mai multe ori într-un an, pentru că rămân libere după ce străinii angajaţi renunţă la ele, în căutarea unui job mai bine plătit în Vest.
Directorul AJOFM Arad, Marinel Hențeș: „Dacă mergem tot așa, la un moment dat o să fim pur și simplu rampă de lansare pentru migrația ilegală din Europa de Vest”
„Majoritatea din cei care importă forță de muncă îi pierd. Aproximativ pe jumătate îi pierd, pentru că dispar și nu îi mai găsesc. Și ajung prin Europa sau pe unde ajung. Iar cei care rămân mai stau o perioadă și lucrează destul de puțin în România, după care și ei se orientează și găsesc un moment prielnic, încearcă să ajungă mai departe unde se câștigă mai bine. Dacă mergem tot așa, la un moment dat o să fim pur și simplu rampă de lansare pentru migrația ilegală din Europa de Vest”, a mai spus directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Arad – Marinel Hențeș.
Conducerea Consiliului Judeţean Arad estima că în luna mai doar din Sri Lanka sunt peste 3.000 de străini angajați în județ
AJOFM Arad nu are date cu privire la numărul total al străinilor angajaţi în judeţ, dar, în luna mai, conducerea Consiliului Judeţean Arad estima că doar din Sri Lanka sunt peste 3.000. Alături de aceştia muncesc în judeţ și muncitori din Vietnam, Pakistan, India sau Bangladesh.
La frontiera de vest sunt adesea descoperiți cetățeni străini din țări non-europene care încearcă să iasă ilegal din România, cu toate că intraseră legal în țară, în baza documentelor personale, cei mai mulți veniți pentru a ocupa un loc de muncă.