Diferențele între vaccinurile Pfizer și Moderna: Cine se poate vaccina și care sunt reacțiile adverse
Vaccinul BioNTech/Pfizer este aprobat pentru utilizare începând cu vârsta de 16 ani, în timp ce vaccinul Moderna este aprobat de la vârsta de 18 ani, aceasta fiind una din diferențele între cele două vaccinuri aprobate pe piața europeană și care vor fi disponibile și în România pentru populația generală, potrivit unui comunicat de presă al Comitetului național de coordonare a vaccinării împotriva Covid-19.
„Cele două variante de vaccin disponibile în Uniunea Europeană sunt foarte asemănătoare. În acest moment, opțiunea pentru una din cele două variante se face pe criterii medicale, în funcție de istoricul medical și de disponibilitatea celor două tipuri de vaccin, în centrele de vaccinare”, potrivit autorităților române, scrie stiripesurse.ro.
Întrebări și răspunsuri de la Comitetul național de coordonare a vaccinării împotriva Covid-19:
„Pe ce tehnologii sunt dezvoltate cele două vaccinuri?
Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. ARNul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu.
Cât de eficiente sunt cele două vaccinuri împotriva COVID-19?
Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune încă măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul SARS-CoV-2. Protecția pe termen lung nu poate fi cunoscută cu exactitate până în prezent pentru vreunul dintre vaccinurile aprobate de EMA.