Dezmăț la guvernare. PSD vine cu noi bombe bugetare
PSD vrea să pună pe masa Coaliției noi măriri de pensii și salarii, de la 1 ianuarie 2023. Mai mult, la CCR se mai află un pachet de legi privind măriri de lefuri în zona bugetară.
Conducerea extinsă a social-democraților a discutat la mare, cu ocazia mai multor evenimente ale liderilor PSD, despre noul pachet socio-economic pe care vor să-l ducă în Coaliție, iar ulterior în Guvern, fiind considerată responsabilitatea Executivului trecerea actelor normative, nu a Parlamentului, arată Adevărul.
În primul rând, social-democrații vor ca salariul minim să fie mărit de la 2.550 de lei la 3.000 de lei, 200 de lei din leafa minimă fiind neimpozitabili. Practic, e o măsură care se va aplica doar celor aflați într-o situație dificilă pe salariu minim. Pentru că o creștere a salariului minim nu influențează și salariile multor bugetari, deoarece acestora li se aplică Legea salarizării unitare din 2017, care oricum e în întârziere ca punere în practică. Săptămâna trecută a fost adoptată o OUG de mărire a salariilor bugetarilor, însă acestora li s-a dat doar o pătrime din creșterea care ar fi trebuit să fie în 2022, ceea ce înseamnă doar câteva sute de lei.
Un al doilea punct este legat de creșterea pensiilor, tot de la 1 ianuarie 2023. „Noi insistăm pe minimum 10% la pensii. Noi vrem salariul de la 2.550 de lei la 3000 de lei”, a precizat Mihai Tudose, vicepreședinte al PSD, într-o conferință de presă. Potrivit unor surse social-democrate, la Ministerul Muncii au fost făcute mai multe analize, pe diferite procente pentru creșterea pensiilor. „S-au făcut calcule cu majorări de 8%, 10%, 12% și 15%”, precizează surse din conducerea PSD. Social-democrații înclină spre varianta de 10% sau 12%, dar așteaptă să vadă și părerea liberalilor.
PNL, întrebat după ce a fost făcut planul
Întrebat dacă toate aceste propuneri au fost discutat și cu cei din PNL, ca să-și dea acordul, Sorin Grindeanu (vicepremier și ministru al Transporturilor) s-a mărginit la a spune că ei vor insista pentru pachetul social. „Eu am spus la început că am venit pe fiecare sector în parte cu propuneri care ne aparțin. Marius Budăi va prezenta și detalia sectorul social într-o conferință separată. E o componentă extrem de importantă pentru noi. Sunt politici la care ținem și noi insistăm”, a transmis vicepremierul.
Premierul nu a fost prea încântat de gestul făcut de social-demicrați. „Ca să putem să asigurăm acest pachet de măsuri sociale trebuie să avem din ce să asigurăm banii necesari pentru a putea să mărim, să majorăm, atât pensiile, cât şi salariile”, a afirmat Ciucă într-o conferinţă de presă, întrebat în legătură cu propunerea PSD de majorare a salariului minim la 3.000 lei.
Mihai Tudose, din postura de specialist în energie al PSD, a precizat că social-democrații vor insista ca în noua ordonanță de urgență privind compensarea și plafonarea prețurilor în energie să existe o taxă de solidaritate care să fie aplicată pe tot lanțul, de la producători la traderi.
„Pericolele” aflate la CCR
La Curtea Constituțională, pentru a fi supuse controlului de constituționalitate, sunt două proiecte de lege, adoptate de Parlament pe 31 mai, prin care sunt introduse noi sporuri, dar și prin care au loc actualizări ale lefurilor aleșilor locali. În primul rând, e introdus un spor de complexitate a muncii de 15% din salariul de bază, pentru cei din Ministerul Transporturilor și Ministerul Culturii.
Proiectul mai propune ca personalul care desfăşoară activităţi în cadrul autorităţilor publice cu rol în gestionarea şi/sau implementarea fondurilor europene prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) să beneficieze de majorarea salariului de bază cu până la 50%. Un detaliu semnificativ este faptul că vor avea dreptul la această majorare atât cei care lucrează pe fonduri nerambursabile, cât şi cei responsabili de fonduri rambursabile. În prezent, legislaţia permite majorarea salariului de bază de până la 50% doar pentru cei care lucrează pe fonduri nerambursabile.
De asemenea, mai există anexa care permitea actualizarea veniturilor salariale, raportat la salariul minim brut în plată în 2021, în ceea ce priveşte aleşii locali. Adică vor mai fi creşteri de lefuri pentru primari, viceprimari, preşedinţi de Consiliu Judeţean şi vicepreşedinţi de Consiliu Judeţean. Ce însemna, mai precis, actualizarea: calcularea salariilor avea loc prin înmulţirea coeficientului corespunzător unei funcţii, conform Legii salarizării, cu 2.300 de lei (salariul minim în decembrie 2021), nu 2.080 de lei. Aşadar, mărirea era de aproximativ 10%. De exemplu, indemnizaţia brută a primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, ar crește de la 20.800 de lei la 23.000 de lei.