Dezastru fără precedent al finanţelor publice. Ciolacu jefuiește țara: +21% la salarii şi +27% la bunuri şi servicii

Deficitul bugetar a fost de 57 mld. lei (3,24% din PIB) în primele patru luni din 2024 după ce cheltuielile au crescut cu aproape 30%, până la 240 mld. lei, iar veniturile cu 15%, până la 183 mld. lei.

Cheltuielile bugetului de stat au crescut cu 29% în total, după ce cheltuielile cu salariile bugetarilor au urcat cu 21%, iar cele cu bunuri şi servicii cu 28%, arată execuţia bugetară publicată de Ministerul Finanţelor. Conform bugetării de la începutul anului, cheltuielile bugetului ar fi trebui să crească cu 10%, cheltuielile cu salariile cu 9%, iar cele cu bunuri şi servicii cu 5%. Spre 8% din PIB ar ajunge deficitul bugetar la final de 2024 dacă ritmul actual al cheltuielilor şi veniturilor la bugetul de stat s-ar menţine. În primele patru luni din 2024, deficitul a scăpat de sub control după ce veniturile au crescut cu 15%, iar cheltuielile cu 29%. Programarea bugetară prevedea o creştere a veniturilor de 13% şi a cheltuielilor de numai 10%.

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, a afirmat recent că guvernul deja are discuţii la Bruxelles pentru un nou acord privind procedura de deficit excesiv, în care se află România.

Prin tratatele europene, România s-a angajat ca deficitul bugetar să fie de maxim 3% din PIB în fiecare an. După derapajul din 2019, în care guvernele Viorica Dăncilă şi Ludovic Orban au făcut un deficit bugetar de 4,6% din PIB, ţara a intrat în procedura de deficit excesiv şi şi-a luat angajamentul ca, până în 2024, să revină la un deficit de 3% din PIB.

Or, în acest moment, pentru guvern este o misiune imposibilă să mai atingă propria ţintă, de 5% din PIB, iar de un deficit de 3% nu a mai rămas nici poveste. Mai degrabă, aşa cum arată execuţia bugetară în primele patru luni din an, deficitul ar putea ajunge la 8% din PIB, mult peste toate ţintele.

Veniturile bugetare au fost de 183 mld. lei în primele patru luni din 2024. Încasările din TVA au fost de 39 mld. lei, o creştere de aproape 18%, în vreme ce din impozitul pe venit guvernul a colectat 16 mld. lei, un plus de 19% faţă de aceeaşi perioadă din 2023.

Pe partea de cheltuieli, salariile bugetarilor au costat 50 mld. lei, un plus de 21%, iar cheltuielile cu asistenţa socială, unde intră şi pensiile, au fost de 84 mld. lei, un plus de 26%, după ce au fost realizate plăţi în avans înainte de Paşti.