Deputatul Gianina Șerban, despre costul enorm al sistemelor de monitorizare electronică pentru agresori: „Domnule Bode, detaliați-ne vă rog ce conține acest kit ce costă 16.000 de lei”
În luna mai 2021, a fost promulgată legea privind monitorizarea cu brățări electronice în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale, un proiect legislativ depus cu un an în urmă. Doamna deputat AUR Gianina Șerban atrage atenția asupra faptului că Ministerul Afacerilor Interne a plătit 241 milioane lei pentru achiziționarea a 15.000 de kit-uri de supraveghere pentru agresori, costul unui singur kit fiind de 16.000 lei.
Doamna deputat a readus în prim plan acest proiect și a ”atras atenția asupra necesității acestei legi care să prevină violența domestică și nu numai în toate formele și mediile posibile, până au fost convinși toți parlamentarii de toate culorile politice de beneficiile ce le poate aduce”.
În acest sens, a solicitat Ministerului Afacerilor Interne detalii legate de punerea cât mai urgentă în aplicare a prevederilor legii. A primit răspunsuri răspunsuri evazive, fără subiect și predicat. Totodată, acum două săptămâni, același minister, a aprobat plata în valoare de 241 milioane lei pentru achiziționarea a 15.000 de kit-uri de supraveghere. La un calcul simplu rezultă că s-a plătit peste 16.000 lei pentru un un singur kit de supraveghere.
Sumele mari date pe aceste kit-urile de supraveghere au atras atenția doamnei deputat și a cerut explicații Ministerului Afacerilor Interne.
Doamna deputat l-a întrebat pe ministrul Lucian Bode următoarele:
- În baza căror studii de piață s-a alocat această sumă?
- Detaliați vă rog ce conține acest kit. (numărul brățărilor/kit, software, costuri de operare)
- În urma căror proceduri se vor achiziționa aceste sisteme de supraveghere? Dacă au fost demarate aceste proceduri, vă rog să mi le indicați.
De atunci a trecut o săptămână și doamna Șerban nu a primit nici măcar numărul de înregistrare a solicitării: ”Având în vedere faptul că de peste o săptămână nu am primit nici măcar un număr de înregistrare a documentului transmis, oare voi primi un răspuns la aceste întrebări?”, a transmis Gianina Șerban.
Guvernul a aprobat la începutul lunii ianuarie indicatorii pentru operaționalizarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME), urmând ca până în 2025 să fie achiziționate 15.000 de kituri de monitorizare electronică, prin care se va asigura protecția victimelor violenței domestice şi tragerea la răspundere a agresorilor.