Deputații AUR de Iași cer ministrului Educației ca datele privind creștere și dezvoltarea copiilor din școlile primare să se realizeze în baza unui acord expres al părinților

Institutul Național de Sănătate Publică, alături de Organizația Mondială a Sănătății, organizează o inițiativă privitoare la creșterea și dezvoltarea copiilor din școlile primare. Acest demers presupune măsurarea și cântărirea copiilor din școlile primare, astfel încât să se poată observa dacă aceștia s-au dezvoltat corespunzător vârstei pe care o au. Pentru acest demers nu se va cere acordul expres al părinților, fiind suficient acordul tacit.

Deputații AUR de Iași, Mihail Albișteanu și Cristian-Daniel Ivănuță cer ministrului Educației ca măsurarea și cântărirea copiilor din școlile primare, la solicitarea Institutului Național de Sănătate Publică, să se facă cu acordul expres al părinților, exprimat în urma unei informări prealabile și nu în baza unui acord tacit.


„Această inițiativă nu ar trebui întreprinsă în absența informării prealabile urmată de acordul expres al părintelui sau al tutorelui. Însă, în acest caz, este necesară exprimarea refuzului de a participa la acest demers, deci un refuz expres, iar nu un acord expres în acest sens, participarea realizându-se în baza acordului tacit (părintele sau tutorele care nu refuză inițiativa va fi considerat acceptant)”, subliniază deputații AUR. 

Deputații AUR de Iași, Mihail Albișteanu și Cristian-Daniel Ivănuță  atrag atenția că este necesar ca părinții care refuză măsurarea și cântărirea copiilor să își motiveze acest refuz. Fiind foarte important ca părinții să-și exprime acordul expres privind acest demers.

 După cum am precizat deja, o astfel de inițiativă ar fi trebuit să presupună un acord expres al părintelui, tutorelui, exprimat în urma unei informări prealabile, iar nu un acord tacit”,  arată deputații AUR. 

Mihail Albișteanu și Cristian-Daniel Ivănuță mai arată că demersul Institutului Național de Sănătate Publică privind dezvoltarea copiilor din școlile primare reprezintă o încălcarea a vieții private. 

„De asemenea, prin chestionarul adresat părinților/tutorilor elevilor se urmărește obținerea unor date și informații care se încadrează în sfera vieții private, solicitarea acestora neputând fi justificată decât prin invocarea unor motive temeinice și detaliat prezentate, în caz contrar un asemenea demers ar putea fi considerat o imixtiune în sfera vieții private”, transmit deputații AUR de Iași. 

La final, deputații AUR îi adresează ministrului Ligia Deca următoarele întrebări: 

1. Ce măsuri veți întreprinde pentru modificarea condiționării participării la o astfel de inițiativă, astfel încât participarea să se poată realiza în baza unui acord expres, obținut în urma unei informări prealabile, iar nu în baza acordului tacit?

2. În situația în care această modificare nu se poate realiza, ce măsuri veți întreprinde pentru stoparea acestei inițiative?