Departamentul Apărării al SUA, despre laboratoarele din Ucraina: „Nu dezvoltă arme biologice și sunt în deplină conformitate”
Federația Rusă a acuzat de nenumărate ori că pe teritoriul Ucrainei există laboratoare biologice în care se produc arme biologice, laboratoare în care sunt implicați și americanii. Statele Unite ale Americii insistă pe de altă parte, într-o notă informativă transmisă de Departamentul Apărării (DoD) al SUA, că laboratoarele respective nu dezvoltă astfel de arme.
„Prezentare generală: Programul de Reducere a Amenințărilor Biologice (BTRP), parte a Programului de Reducere a Amenințărilor Cooperative (CTR) al Departamentului de Apărare, este implementat de Agenția de Reducere a Amenințărilor pentru Apărare (DTRA). Din 2005, BTRP a colaborat cu Guvernul Ucrainei pentru a sprijini capabilitățile de detectare și diagnosticare biologică pașnică și sigură și pentru a reduce amenințările reprezentate de agenții patogeni.
Unitățile de sănătate publică și laboratoarele biologice din întreaga lume mențin și studiază agenții patogeni pentru a putea confirma focarele de boală și pentru a îmbunătăți capacitățile de detectare și diagnosticare precoce. Aceste instalații folosesc agenți patogeni specifici pentru că sunt endemice în țara lor sau pentru că sunt expuși riscului de răspândire din alte țări. Toate țările membre ale Regulamentului Internațional de Sănătate (IHR) (2005) al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) trebuie să aibă astfel de capacități de a detecta și de a răspunde amenințărilor bolii. Aceasta este o capacitate de bază pentru securitatea națională a sănătății.
Statele Unite, prin BTRP, au investit aproximativ 200 de milioane de dolari în Ucraina din 2005, sprijinind 46 de laboratoare ucrainene, unități de sănătate și locuri de diagnosticare. BTRP a îmbunătățit siguranța biologică, securitatea și supravegherea Ucrainei atât pentru sănătatea umană, cât și pentru cea animală. Sprijinind detectarea mai sigură și mai eficientă a bolilor, această asistență a îmbunătățit direct răspunsul Ucrainei la COVID-19. BTRP colaborează cu Organizația Mondială a Sănătății, Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA și alte instituții de sănătate pentru a oferi această asistență.
Programul CTR al DoD și-a început activitatea biologică cu Ucraina pentru a reduce riscul reprezentat de programul ilegal de arme biologice al fostei Uniuni Sovietice, care a lăsat statele succesoare sovietice cu materiale biologice nesecurizate după căderea URSS. Programul CTR al DoD lucrează cu multe țări partenere pentru a reduce amenințarea că agenții patogeni ar putea fi utilizați abuziv, furați sau eliberați accidental. DoD chiar a lucrat îndeaproape cu Rusia și în interiorul Rusiei în laboratoare deținute de Rusia până în 2014.
DoD CTR a lucrat în cooperare și în mod pașnic cu guvernul Ucrainei pentru a crește biosecuritatea și biosecuritatea în aceste site-uri pentru a se asigura că agenții patogeni nu prezintă un risc pentru populația Ucrainei sau a regiunii. Capacitățile de biosecuritate și biosecuritate pe care DoD le-a oferit sunt în concordanță cu cele cerute de RSI al OMS.
DoD CTR și-a menținut relația cu Ucraina până în prezent, iar Ucraina folosește îmbunătățirile de laborator oferite de Statele Unite și de alți parteneri pentru a sprijini obiective mai largi de sănătate publică și veterinară, cum ar fi monitorizarea răspândirii COVID-19, pregătirea și pregătirea pentru și controlul pestei porcine africane, care i-a ajutat pe fermierii ucraineni să-și protejeze efectivele de boli infecțioase și protejarea aprovizionării cu alimente în Ucraina – doar pentru a menționa câteva dintre numeroasele beneficii care au rezultat din acest parteneriat.
BTRP este partener cu Ministerul Sănătății al Ucrainei și Comitetul de Stat de Medicină Veterinară al Ministerului Agriculturii și Academia Națională de Științe Agrare și are un angajament limitat cu Ministerul Apărării, limitat la furnizarea de laboratoare mobile de diagnosticare pentru a oferi asistență la sol în domeniul sănătății publice de urgență.
Laboratoarele ucrainene sunt deținute și operate de guvernul Ucrainei. DoD participă la un parteneriat internațional mai larg care include guvernul Ucrainei, organizații internaționale, cum ar fi OMS, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa și alți parteneri străini pentru a îmbunătăți capacitatea Ucrainei de a detecta și raporta focarele de boală în siguranță și eficient.
Oamenii de știință sunt încurajați să-și publice rezultatele cercetării, să colaboreze cu colegi internaționali și să-și distribuie pe scară largă rezultatele cercetării și sănătății publice. Aceste facilități funcționează într-o capacitate similară laboratoarelor de sănătate publică și de cercetare de stat și locale din întreaga lume. În plus, toate echipamentele și instruirea furnizate de Statele Unite, inclusiv de la DoD, sunt supuse proceselor de control al exporturilor din SUA, auditurilor și legilor și reglementărilor privind achizițiile pentru a asigura transparența și conformitatea atât cu reglementările sanitare din SUA, cât și cu cele internaționale.
Prioritățile BTRP în Ucraina sunt să îi ajute să consolideze și să securizeze agenții patogeni și să continue să se asigure că Ucraina poate detecta și raporta focarele de boli înainte ca acestea să reprezinte amenințări pentru securitate sau stabilitate.
Rusia a intrat ilegal în posesia a două laboratoare deținute de ucraineană pe care BTRP le-a modernizat în 2014 și continuă să interzică accesul Ucrainei la aceste facilități.
După ce Rusia și-a lansat invazia ilegală a Ucrainei, Ministerul Sănătății ucrainean a ordonat în mod responsabil eliminarea în siguranță a probelor. Aceste acțiuni limitează pericolul unei eliberări accidentale de agenți patogeni în cazul în care laboratoarele militare ale Rusiei atacă, o adevărată îngrijorare, deoarece acestea au atacat centralele nucleare și unitățile de cercetare ale Ucrainei.
Eliminarea corectă a probelor în timpul unui război reflectă conduita responsabilă a ucrainenilor pentru a proteja poporul ucrainean și comunitatea internațională de o potențială expunere accidentală din cauza acțiunilor iresponsabile ale Rusiei.
În fiecare zi, Rusia propagă dezinformarea care vizează laboratorul BTRP și eforturile de consolidare a capacităților în țările din fosta Uniune Sovietică – susținând în mod fals că sprijinul Departamentului de Apărare al SUA este folosit pentru a dezvolta arme biologice. Spre deosebire de Rusia, Statele Unite și Ucraina nu dezvoltă arme biologice și sunt în deplină conformitate cu Convenția privind armele biologice”, se arată într-o notă informativă a Departamentului Apărării al SUA.