Decizie definitivă în dosarul Hexi Pharma: Faptele de înşelăciune, uz de fals şi participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, prescrise
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, care au judecat apelurile în dosarul Hexi Pharma, în care Tribunalul Bucureşti, ca instanţă de fond, a pronunţat prima sentinţă în ianuarie 2019, a constatat prescrierea faptelor pentru care au fost trimise în judecată persoanele fizice şi firma inculpate în dosar. Astfel, judecătorii au dispus încetarea procesului penal cu privire la compania Hexi Pharma Co SRL în ceea ce priveşte infracţiunile pentru care aceasta a fost deferită justiţiei, respectiv înşelăciune, uz de fals în formă continuată şi participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. Şi în ceea ce priveşte persoanele fizice s-a constatat că pentru infracţiunile de care acestea au fost acuzate a intervenit termenul de prescripţie. În schimb, instanţa a stabilit că 14 unităţi sanitare trebuie să primească despăgubiri din partea companiei acuzate că a vândut dezinfectanţi diluaţi. Instanţa a desfiinţat şi avizele care au permis punerea pe bază a produselor biocide produse de Hexi Pharma.
Prin sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, magistraţii au constatat că faptele de înşelăciune, uz de fals şi participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, pentru care a fost trimisă în judecată compania Hexi Pharma, s-au prescris, în aceste condiţii instanţa dispunând încetarea procesului penal faţă de aceasta.
Completul de judecată a dispus încetarea procesului penal şi faţă de şefii din Hexi Pharma deferiţi justiţiei, tot pe motiv de prescriere a faptelor. Astfel, fosta directoare generală Flori Dinu, trimisă în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la zădărnicirea combaterii bolilor, şi directorul de producţie Mohai Leva, inculpat pentru aceleaşi infracţiuni, scapă de proces.
În schimb, în privinţa celor doi instanţa a dispus măsura de siguranţă a interzicerii ocupării funcţiei de manager într-o societate comercială, precum şi a exercitării oricărei activităţi într-o societate având ca obiect producerea si comercializarea de biocide, pe o perioadă de 5 ani.
”În baza art. 422 cu referire la art. 25 Cod proc. pen., obligă pe inculpata SC HEXI PHARMA CO SRL la despăgubiri către părţile civile şi persoanele vătămate astfel:
- părţii civile Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca, suma de 757.263,80 lei
- persoanei vătămate Institutul Clinic Fundeni suma de 1.407428,72 lei, suma cu care s-a constituit parte civilă
- părţii civile Spitalul General Căi Ferate Ploieşti suma de 87.421 lei
- părţii civile Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea suma de 1.361.320,04 lei
- părţii civile Spitalul Clinic CF Timişoara suma de 39.550 lei
- părţii civile Spitalul de Pneumoftiziologie Sfântul Andrei, judeţul Argeş, suma de 190.336,25 lei
- părţii civile Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani suma de 2.739.483,32 lei
- părţii civile Spitalul Municipal Turnu Măgurele suma de 300.266,80 lei
- părţii civile Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina suma de 902.487,54 cu dobânda legală
- părţii civile Spitalul Clinic Judeţean Mureş suma de 2.107.041,75 lei
- părţii civile Spitalul Clinic C.F. Craiova suma de 174.959,04 lei
- părţii civile Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale Dr. Victor Babeş suma de 402.631,48 lei
- părţii civile Spitalul Judeţean de Ambulanţă Argeş suma de 204.664,78 lei
- părţii civile Spitalul de Psihiatrie Sf. Pantelimon Brăila suma de 100.046 lei”, precizează sentinţa.
Pentru alte cinci spitale, cuantumul despăgubirilor acordat de Tribunalul Bucureşti a fost modificat de instanţa de apel.
”Modifică cuantumul despăgubirilor civile acordate părţii civile Spitalul de Boli Pulmonare Breaza, de la 28.107,36 lei la 24.655,16 lei, cuantumul despăgubirilor civile acordate părţii civile Spitalul Orăşenesc Horezu de la 62.717,64 lei la 59.302,91 lei, cuantumul despăgubirilor acordate părţii civile Spitalul Orăşenesc Târgu Neamţ de la 123.828,84 lei la 141.312,84, cuantumul despăgubirilor acordate Spitalului Orăşenesc Dr. Valer Russu de la 4.323.543,00 lei la 5.473,36 lei. Modifică cuantumul despăgubirilor civile acordate părţii civile Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş de la 32.051.606,00 la 315.642,60 lei”, se mai arată în soluţia Curţii de Apel Bucureşti.
În plus, instanţa a dispus desfiinţarea avizelor care au stat la baza punerii pe piaţă de către SC Hexi Pharma CO SRL a următoarelor produse biocide KALEXIN, HEXIO-DERM, DEXIN, HEXIO-SCRUB, HEXIO-IOD SCRUB, POLYIODINE SCRUB, BIXOL, HEXIO-GEL PLUS, CLORHEXIN C, HEXIO C, KALAS, POLYIODINE TINCTURE, HEXIO-IOD TINCTURE, POLYIODINE, HEXIO IOD, HEXIOL, HEXIO SKIN, ACTISOL, HEXIO GEL, DERMOXIN, CLORHEXIN B, HEXIO B, CLORHEXIN A şi HEXIO A, THOR, HEXIO-SEPT AF, HEXIO-RAPID, TERRAPID, TERASEPT, HEXIOCID, HEXIO-SPRAY, THOR SPRAY, HEXIO-SEPT, SUPRASEPT, HEXIO-CLOR, HEXACLOR, HENZYME, HEXIO-ZYME şi SUPRAHEX.
Judecătorii au dispus menţinerea sub sechestru asupra mai multor bunuri aparţinând firmei Hexi Pharma şi celor doi inculpaţi persoane fizice. Printre altele, este vorba despre un teren al companiei evaluat la peste 1,6 milioane de euro, alte bunuri imobile între care o hală metalică şi un magazin, precum şi ”sumele de bani, prezente şi viitoare, existente în conturile bancare ale S.C. Hexi Pharm CO. S.R.L, conturi bancare deschise la CEC Bank şi Banca Comercială Română”, în vederea aducerii la îndeplinire a amenzii penale a confiscării speciale, acoperirii prejudiciului cauzat părţilor civile şi cheltuielilor de judecată.
Amenda penală stabilită de Tribunalul Bucureşti şi aplicată companiei Hexi Pharma, în cuantum de 2,6 milioane lei, a fost menţinută.