Decizie CCR: Salariile primarilor și președinților de consilii județene pot crește cu până la 2.000 de lei
Curtea Constituțională a României (CCR) a respins sesizarea făcută de parlamentarii USR și Forța Dreptei cu privire la legea care majorează salariile primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene.
CCR a discutat marți sesizarea privind neconstituționalitatea legii adoptate în luna septembrie a anului trecut, inițiată de parlamentarii PSD, PNL și UDMR.
Judecătorii CCR au respins cu unanimitate de voturi sesizarea privind legea care majorează salariile aleşilor locali, depusă în octombrie anul trecut.
În urma deciziei judecătorilor CCR, se dă undă verde pentru majorarea cu până la 2.000 de lei a indemnizaţiilor primarilor şi preşedinţii de consilii judeţene.
Judecătorii CCR au amânat verdictul de mai multe ori, în ultimele luni.
După ședintă, preşedintele CCR Marian Enache a declarat că decizia judecătorilor Curţii a constat în respingerea criticilor de neconstituţionalitate la proiectul de lege.
„În aceste condiţii, consecinţa soluţiei adoptate de Curte constă în faptul că aplicarea modului de calcul pentru indemnizaţiile primarilor şi consilierilor locali este constituţională. Votul Curţii a fost cu o mare majoritate”, a spus preşedintele CCR.
„Prin urmare, legea declarată constituţională, în mod procedural, e înaintată preşedintelui care urmează să fie înaintată preşedintelui R, care urmează să o promulge, evident în condiţiile în care nu formulează solicitare de reexaminare”.
În fapt, această lege aproba ordonanța de urgenţă a Guvernului 115/2022 și a fost adoptată de Camera Deputaților cu 169 de voturi „pentru”, 79 „împotrivă” și 4 abțineri.
USR a atacat legea la Curtea Constituțională deoarece actul normativ nu indică sursa de finanţare.
Proiectul de lege acordă, începând cu luna august 2022, 25% din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru 153/2017, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021.
Creşterea salariilor s-ar aplica doar pentru administraţia publică: primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, deși în proiectul de la Senat, modificat ulterior în comisii, prevedea majorări și pentru parlamentari.
Membrii coaliției au motivat creșterea printr-o „nedreptate” la adresa bugetarilor din administrația locală, ca urmare a înghețării salariilor din ultimii patru ani.
În plus, în baza acestei legi, și funcționarii din primării și consilii județene vor beneficia de salarii mai mari, deoarece veniturile acestora sunt stabilite în funcție de indemnizația viceprimarului sau a vicepreședintelui de consiliu județean.