Decizie CCR: Declarațiile date de inculpați pentru încheierea acordului de recunoaștere a vinovăției nu pot fi folosite, împotriva voinței inculpatului, ca probă în procesele penale
Curtea Constituțională (CCR) a decis joi că o declarație dată de inculpați în vederea încheierii acordului de recunoaștere a vinovăției nu poate fi folosită, împotriva voinței inculpatului, ca probă în procesul penal, potrivit unui comunicat al instituției.
Cu alte cuvinte, dacă un inculpat face un acord de recunoaștere cu procurorii ca să obțină o pedeapsă mai bândă, declarația sa nu poate fi folosită împotriva altor inculpați sau suspecți vizați de dosar, dacă respectivul inculpat nu e de acord.
Decizia CCR a fost luată cu majoritate de voturi.
Comunicatul integral al Curții Constituționale:
În ședința din 27 octombrie 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a posteriori, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 482 alin.(1) lit. g) din Codul de procedură penală sunt constituționale în măsura în care declarația dată de inculpat în vederea încheierii acordului de recunoaștere a vinovăției nu poate fi folosită, împotriva voinței inculpatului, ca probă în procesul penal, în scopul soluționării cauzei conform procedurii penale de drept comun.
În esență, Curtea a reținut că declarația prevăzută la art.482 alin.(1) lit.g) din Codul de procedură penală nu este dată de inculpat în condițiile asigurării garanțiilor procesuale reglementate la art.108-109 din Codul de procedură penală, motiv pentru care administrarea acestei declarații ca probă în procedura penală de drept comun, împotriva voinței inculpatului, încalcă prezumția de nevinovăție, dreptul la un proces echitabil și dreptul la apărare ale inculpatului, astfel cum aceste drepturi fundamentale sunt prevăzute la art.23 alin.(11) și la art.21 alin.(3) din Constituție, precum și la art.6 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.