De ce trebuie diagnosticată precoce osteoporoza?
Osteoporoza este o afecțiune caracterizată prin modificarea arhitecturii țesutului osos, care duce la o fragilitate crescută a scheletului. Oasele devin atât de fragile încât se pot fractura după un traumatism minor sau în timpul unei activități obișnuite, după o cădere, un strănut sau chiar la un efort de tuse.
Concret, osteoporoza este o boală silențioasă, care nu devine manifestă decât în momentul apariției unei fracturi – cel mai frecvent la nivelul șoldului, coloanei vertebrale și antebrațului. O eventuală scădere în înălțime cu mai mult de 4 cm sau o poziție cifotică a coloanei vertebrale pot fi indicii ale prezenței tasărilor vertebrale.
De regulă, persoanele de sex feminin sunt mai predispuse la osteoporoză după instalarea menopauzei, prin scăderea nivelurilor de estrogen, hormon care ajută la menținerea densității osoase normale. În cazul bărbaților, deși mai rar, osteoporoza poate apărea pe fondul deficitului de testosteron și al înaintării în vârstă.
În general, osteoporoza are un impact major asupra sănătății, reduce semnificativ calitatea vieții pacientului și tocmai din acest motiv diagnosticarea timpurie este deosebit de importantă.
Diagnosticarea osteoporozei se realizează măsurând densitatea minerală osoasă cu ajutorul unui aparat care folosește o tehnică imagistică numită absorbțiometrie cu energie duală cu raze X (DEXA). Acesta arată dacă oasele au o densitate normală, o densitate scăzută (osteopenie) sau osteoporoză.
Cu ajutorul DEXA, putem estima riscul de fractură în viitor, dar putem și monitoriza densitatea osoasă și rezultatele tratamentului antiosteoporotic. Investigația este neinvazivă, nedureroasă, cu iradiere extrem de redusă și nu necesită o pregătire specială în prealabil. Rezultatul procedurii se obține rapid, imediat după efectuarea investigației.
În acest sens, măsurarea densităţii osoase prin metoda DEXA este indicată în următoarele situații:
Femei cu vârsta peste 65 de ani;
Femei postmenopauză cu factori de risc pentru scăderea densității minerale osoase (greutate corporală mică,
» Aflați mai multe informații aici.