De ce promite Marine Le Pen că va demonta turbinele eoliene, dacă ajunge președinta Franței
Obiectivul special și ambițios al Europei este o energie nepoluantă până în 2050. Este motivul pentru care Franța își intensifică producția de energie nucleară. Aceasta asigură 70% din necesarul de energie al Franței şi, chiar dacă nu poluează, nu este lipsită de riscuri, iar asta îi face pe tot mai mulţi oameni să protesteze.
Mai există, pe de altă parte, o altă soluție luată în calcul – energia eoliană. Astfel de turbine sunt construite în largul Atlanticului, însă stârnesc nemulțumiri altora. Niciun parc eolian nu a fost conectat până acum la rețea.
Pe coasta Bretaniei, lângă orașul Erquy, vederea turbinelor n-ar fi pe placul localnicilor, dar temerile lor merg mai departe de-atât. Ei spun că ecosistemul și zonele de pescuit sunt amenințate, așa că o mişcare de protest faţă de energia eoliană ia amploare.
Astfel, simțind teren favorabil, candidata extremei drepte la alegerile prezidențiale din Franța de anul viitor, Marine Le Pen, a promis că va demonta turbinele eoliene din țară și va elimina subvențiile pentru energiile regenerabile.
Pescarii sunt îngrijorați că forările vor distruge acvacultura
Este ora cinci dimineața în orașul Erquy, din Bretania. Benjamin Gaillard trebuie să înceapă devreme treaba, pentru că se anunță furtună la prânz. Pescar și ghid turistic, el vrea să ne arate nava de foraj care pregătește găurile pentru turbinele eoliene de pe coastă.
„Mai sunt trei sau patru kilometri”, spune pescarul.
Nava este pregătită să foreze 190 de găuri de până la 60 de metri adâncime, pentru mai bine de 60 de turbine eoliene offshore.
Astfel, Gaillard este îngrijorat însă că lucrările de construcție de pe fundul mării vor distruge acvacultura locală.
În opinia pescarului, „Aici, în Saint-Brieux, pescuim mai ales scoici. Dacă acest lucru nu va mai fi posibil, deoarece scoicile nu vor mai fi comestibile și mulți pescari vor da faliment.
» Aflați mai multe informații aici.