De ce cumpărăm cu prețuri diferite medicamente realizate după aceeași formulă
Se întâmplă frecvent ca, atunci când vi se recomandă un tratament, medicul dumneavoastră curant să vă ofere cel puțin două opțiuni pentru același tip de medicament. Practic, este vorba despre medicamentul original dar și de alte medicamente, numite generice, care au exact aceeași substanță activă de bază. Pentru noi, în calitate de beneficiari, cel mai la îndemână ne este să cuantificăm diferența dintre două medicamente în preț. Întotdeauna medicamentele generice vor fi mai ieftine, uneori cu până la 90%, decât medicamentul original.
Dar, până la urmă ce sunt medicamentele inovative? Acest tip de medicamente sunt cele care introduc în aria terapeutică o substanță activă nouă: un compus cu o structură nouă și un mecanism nou de acțiune pentru tratarea unei boli.
”Medicamentele originale, inovative, sunt rezultatul unui proces lung de dezvoltare, care implică multe etape și investiții, motiv pentru care compania farmaceutică care-l produce beneficiază de o protecție garantată prin brevet, valabilă în medie 12 ani, timp în care nimeni de pe piața de medicamente nu îl poate reproduce. Este o modalitate de a proteja producătorul care a investit foarte mult în cercetare și studii care pot dura 10-12 ani. Pentru a-și putea recupera investiția, medicamentul original va avea un preț mai mare și, așa cum am mai precizat, nu va putea fi reprodus în următorii 10-12 ani. În urma expirării brevetului unui medicament inovativ, orice altă companie farmaceutică poate să îl producă atâta timp cât păstrează formula substanței activă nemodificată, transformându-l astfel într-un medicament generic”, a explicat Conf. Dr. Gabriela Tătărîngă, farmacist primar, Președinte al Colegiului Farmaciștilor din Iași.
Întrucât multe dintre studiile efectuate pentru dezvoltarea medicamentului de referință nu mai sunt necesare, medicamentele generice au costuri cu 20% până la 90% mai reduse decât costul medicamentului de referință.
» Aflați mai multe informații aici.