Datoria publică a Marii Britanii depășește pragul simbolic de 100% din PIB, pentru prima oară din martie 1961
Datoria sectorului public în Regatul Unit a depăşit – în mai – 100% Produsul Intern Brut (PIB) – pentru prima oară din 1961 -, potrivit unei estimări publicate miercuri de Oficiul Naţional britanic de Statistică (ONS), relatează AFP, citată de News.ro.
Datoria netă a sectorului public, la sfârşitul lui mai, ”era de 2.567,2 miliarde de lire sterline, estimată provizoriu la 100,1% din PIB”, anunţă în raportul lunar ONS.
Ultima oară, proporţia datoriei raportatată la PIB a depăşit 100% în martie 1961.
Însă, această cifră ”trebuie să fie considerată foarte provizorie şi susceptibilă să fie revizuită în publicări viitoare”, precizează ONS.
”În timpul pandemiei (noului) coronavirus (covid-19), primele estimări provizorii arătau iniţial” că această proporţie a depăşit 100%, ”după care a fost revizuită în scădere”, după ce date noi au arătat un PIB mai solid decât se estima iniţial, precizează institutul de statistică.
Împrumutul public al Regatului Unit a atins 20 de miliarde de lire sterline în mai, aproape dublu faţă de nivelul la care se afla cu un mai înainte, afectat de ajutoare costisitoare la anergie, creşteri ale unor alocaţii şi cheltuieli cu personalul, relevă ONS.
Guvernul britanic ajută gospodăriile împotriva unei ”explozii” a facturilor la energie, în urma Războiului rus din Ucraina, care contribuie la alimentarea unei inflaţii care ”se agaţă” de Regatul Unit mai mult decât în alte părţi şi care cauzează o criză gravă a costului traiului în regat.
Inflaţia în Regatul Unit – cea mai mare în rândul statelor membre G7 – nu a scăzut în mai, aşa cum preconizau unii analişti, şi s-a menţinut la 8,7% în decurs de un an, anunţă miercuri ONS.